Само част от отделите в Държавния департамент на САЩ приемат

...
Само част от отделите в Държавния департамент на САЩ приемат
Коментари Харесай

Нарушава ли Израел международното право в Газа? Разногласия в Държавния департамент на САЩ

Само част от отделите в Държавния департамент на Съединени американски щати одобряват за надеждни уверенията на Израел , че употребява предоставените от Вашингтон оръжия в Газа в сходство с интернационалното филантропично право. Друга част отхвърлят уверенията на Израел като недостоверни и цитират данни, които съгласно тях повдигат " съществени въпроси " по отношение на евентуални нарушавания на интернационалното право.

Това излиза наяве от вътрешен документ на Държавния департамент, който съставлява външното министерство на Съединени американски щати. Документът е бил забелязан от Ройтерс.

Той би трябвало да бъде направен, откакто по-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разпореди на държавния секретар Антъни Блинкен да рапортува на Конгреса до 8 май дали намира за достоверни уверенията на Израел, че потреблението на американски оръжия не нарушава американското или интернационалното право.

Дотук се стигна, откакто на 5 април Байдън за първи път за предаването на американски оръжия на Израел, в случай че страната не предприеме стъпки за възстановяване на тежката филантропична обстановка в Газа.

От началото на израелската военна атака през октомври досега там са починали над 34 000 души по данни на здравното министерство в Ивицата, която се управлява от Хамас. Хамас е оповестена за терористична формация от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Тя на 7 октомври, като умъртви 1200 души и взе към 250 заложници.
Нарушава ли Израел интернационалното право
Сега от Ройтерс оповестяват, че към 24 март най-малко седем дирекции на Държавния департамент са били изпратили своите материали за първичен вид на отчета, който да бъде показан пред Блинкен. Тези материали дават визия за различията в Държавния департамент по въпроса за спазването на интернационалното право, отбелязва Ройтерс.

" Някои подразделения в департамента избират да одобряват уверенията на Израел, други ги отхвърлят, а трети не заемат никаква позиция ", споделя чиновник на департамента.

В взаимното мнение на четири дирекции – " Демокрация, човешки права и труд ", " Население, бежанци и миграция ", " Световно наказателно правораздаване " и " Международни организации " - се показват " съществени опасения по отношение на неспазването " на интернационалното филантропично право от страна на Израел по време на войната в Газа.

В оценката на четирите дирекции се споделя, че уверенията на Израел не са " нито достоверни, нито надеждни ". В нея се показват осем образеца за израелски военни дейности, които съгласно чиновниците повдигат " съществени въпроси " по отношение на евентуални нарушавания на интернационалното филантропично право.

Сред образците са многократни удари по предпазени обекти и гражданска инфраструктура, " прекалено високи равнища на причиняване на вреди на цивилни за реализиране на военно преимущество ", незадоволително предприемане на дейности за следствие на нарушаванията или за привличане под отговорност на виновните за нанасяне на обилни вреди на цивилното население, както и " убийства на филантропични служащи и ".

В оценката на четирите отдела се показват и 11 случая на израелски дейности, които съгласно чиновниците " неоснователно лимитират филантропичната помощ ", както и случаи на налагане на " изкуствени ограничавания " на инспекции и многократни набези против филантропични обекти, които не би трябвало да бъдат поразявани.

Агенцията USAID , която се занимава с разпределянето на филантропична помощ, също дава свое мнение, съгласно което " убийството на близо 32 000 души [към март 2024 година - бел. ред.], от които самото държавното управление на Израел прави оценка, че почти две трети са цивилни, може да се равнява на нарушаване на условията на интернационалното филантропично право ".
Кои отдели намират уверенията на Израел за надеждни
Службата на специфичния делегат за наблюдаване и битка с антисемитизма и дипломат на Съединени американски щати в Израел Джак Лю от своя страна обаче прави оценка уверенията на Израел като надеждни и достоверни, сподели пред Ройтерс различен американски чиновник.
От Отдела по политически и военни въпроси, който се занимава с военната помощ на Съединени американски щати и прехвърлянията на оръжия, пък предизвестяват Блинкен, че прекъсването на доставките на американските оръжия ще ограничи способността на Израел да отблъсква евентуални закани отвън въздушното си пространство. Спирането би провокирало и „ провокации “ от страна на Иран и обвързваните с него милиции, се споделя в отчета на отдела.

Правната дирекция на Държавния департамент " пък не е заела позиция всъщност " по отношение на достоверността на израелските уверения.
 Какво съставлява делото против Израел за геноцид  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Потърсен за коментар, представителят на Държавния департамент Матю Милър сподели, че институцията не разяснява изтекли документи.

" По комплицирани въпроси държавният секретар постоянно чува разнородни отзиви в границите на департамента и взема под внимание всички тези отзиви ", сподели Милър.

По думите му предстоят още разисквания сред дирекциите преди окончателният вид на отчета да бъде направен.

Той идва на фона на готвената от Израел военна атака в Рафах , в най-южната част на Ивицата Газа. Градът стана дом на над милион палестинци, разселени от война. Съединени американски щати насочиха многократни предизвестия към Тел Авив да не стартира военна интервенция в Рафах, тъй като това евентуално ще докара до големи цивилни жертви.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР