Часовникът на Страшния съд, или The Doomsday Clock, символичната мярка

...
Часовникът на Страшния съд, или The Doomsday Clock, символичната мярка
Коментари Харесай

Часовникът на Страшния съд - вече само на 90 секунди от полунощ

" Часовникът на Страшния съд ", или The Doomsday Clock, символичната мярка за това какъв брой близо е човечеството до световна злополука, през днешния ден бе подложен на единствено 90 секунди от среднощ.

Създаден през 1947 година от Съвета на шефовете на списанието „ Bulletin of the Atomic Scientists “ на Чикагския университет, часовникът отразява интернационалните събития, които са рискови за човечеството. Стрелката е мърдана 26 пъти за последните 76 години. Най-далеч от среднощ е била през  1991 година, когато се разпада Съюз на съветските социалистически републики - на 17 минути от среднощ. Най-близо е в този момент - на 23 часа, 58 минути и 30 секунди, с 10 секунди по-близо до среднощ от предходната година.

В началото фокусът на часовника е единствено евентуална нуклеарна злополука, само че в последните години се обръща внимание и на други тематики - и в този момент от Бюлетина на нуклеарните учени означават, че повода за приближаване до среднощ не е единствено войната в Украйна, само че и климатичните промени и биологичните закани като COVID-19.

" Живеем във време на невиждана заплаха, и Часовникът на Страшния съд отразява тази действителност. 90 секунди до среднощ е най-близката точка до среднощ, поставяна в миналото, и нашите специалисти не взимат това решение с лекост. Правителството на Съединени американски щати, съдружниците им в НАТО и Украйна имат голям брой канали за разговор, ние призоваваме водачите да ги употребяват до цялостна степен, с цел да върнат назад Часовника ", разяснява Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на Бюлетина.

Сред специалистите на Бюлетина са и 10 нобелови лауреати.

В изказването се означават заканите на Путиновия режим в Русия да употребява нуклеарно оръжие, както и рискът от ескалация на войната в Украйна случайно или по простъпка. Подчертава се и опасността над нуклеарните централи в Чернобил и Запорижието.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР