Часове преди да отпътува за Истанбул за церемонията по откриване

...
Часове преди да отпътува за Истанбул за церемонията по откриване
Коментари Харесай

Борисов и Херо Мустафа откриват Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ

Часове преди да отпътува за Истанбул за церемонията по разкриване на газопровода „ Турски поток ", министър председателят Бойко Борисов дружно с американския дипломат у нас Херо Мустафа ще открие в София Първата сесия на формата за Стратегически разговор България-САЩ.

В рамките на форума в обособени панели ще бъдат разисквани световни въпроси, тематики от сферата на защитата, сигурността, стопанската система, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

Срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 25 ноември 2019 година затвърди стратегическия темперамент на партньорството на България със Съединени американски щати. В този подтекст на нов подтик в връзките сред двете страни у нас се организира Първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ, показват от пресслужбата на Министерския съвет.

Във фокуса на форума ще бъдат откритите отлични връзки в региона на сигурността и защитата както по двустранна линия, по този начин и в границите на НАТО.

Ще се сложи акцент и върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономически връзки сред България и Съединени американски щати. През 2018 година беше регистриран растеж на двустранната търговия със артикули от 36 %. Предварителните данни на Министерството на стопанската система за интервала януари-септември 2019 година демонстрират ново нарастване на двустранния стокообмен от 3,7 % на годишна база, се показва в известието.

В рамките на събитието ще се дискутира още съдействието със Съединени американски щати в региона на енергетиката и осъществяването на предпочитани инфраструктурни планове в бранша, тъй че България да резервира основната си роля на газовата карта на Европа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР