Бюджетът на Столична община за 2019 г. е над 1,7

...
Бюджетът на Столична община за 2019 г. е над 1,7
Коментари Харесай

Бюджетът на София за 2019 г. е над 1,7 млрд. лв.

Бюджетът на Столична община за 2019 година е над 1,7 милиарда лева и това демонстрира мащаба на смяната, която реализираме през последните години. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на съвещание на Столичния общински съвет.

,,Преди повече от два месеца представихме първичния план на бюджета за 2019 година – обсъждахме го и направихме срещи с работодателски организации и разнообразни политически сили. Това подсигурява, че бюджетът е формиран оптимално обществено и транспарантно и отразява вижданията на жителите на София и на представителите на Столичния общински съвет “, съобщи Фандъкова.

Тя уточни, че размерът на бюджета е в размер над 1,7 милиарда лева

,,За мен този бюджет демонстрира непосредствено мащаба на смяната, която реализираме през последните години. За съпоставяне - преди 10 години бюджетът на София беше 1 милиарда лева, а през 2005 година е 467 млн. лева Много ще кажат, че нарастването се дължи на оперативните стратегии на Европейски Съюз, само че това надалеч не е всичко и обстоятелствата го демонстрират. Собствените доходи на общината демонстрират доста ясно по какъв начин общината събира вземанията си – за 2019 година личните доходи са над 725 млн. лева “, изясни кметът на София и уточни, че нито един лев не се дава безплатно на общината.

Фандъкова разкри, че за 2019 година капиталовата стратегия е над 632 млн. лева

,,Това са средствата, които се влагат непосредствено в смяната и развиването на София. За съпоставяне - през 2009 година те бяха 536 млн. лева – т.е., да пъти повече “, изясни тя.
Кметът на София уточни, че най-честите рецензии, които чува за бюджета са, че целите са консервативни и не се трансформират. Според нея обаче това е верният метод, с цел да се трансформира градът и да върви напред.

Фандъкова добави още, че през 2019 година следва работа по квартали, които не се намират в центъра на града.

,,Неслучайно наблягам това, тъй като постоянно съм чувала и през идващите месеци ще не преставам да слушам, че влагаме единствено в центъра. Но единственият метод да разберем къде сме е да знаем от кое място сме тръгнали. Затова ще дам съпоставяне – през 2009 година бюджетът за обучение е 49 млн. лева, а през днешния ден – съвсем 76 млн. лева През 2009 година средствата за строителството на метрото са 138 млн. лева, а през днешния ден – 320 млн. лева През 2009 година парите за ремонт на улици са 35 млн. лева, а в този момент – 86 млн. лева Това е доста сериозна работа, доста сериозна отговорност “, разяснява тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР