Бюджет 2022 Бюджет и финансиФискалният съвет остро разкритикува бюджета на

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиФискалният съвет остро разкритикува бюджета на
Коментари Харесай

Василев обвини ГЕРБ в цинизъм, а депутатите одобриха бюджета му в комисия

Бюджет 2022 Бюджет и финансиФискалният съвет остро разкритикува бюджета на Асен ВасилевБюджет и финансиВасилев внесе в Народното събрание изменен бюджет
След над шест часа разногласия депутатите утвърдиха на първо четене в комисия трите бюджетни плана за тази година – на Държавното публично обезпечаване, на Националната здравноосигурителна каса и на страната. Така те бяха придвижени напред и отиват в пленарна зала. По време на дебатите стана ясно, че сред двете четения ще бъдат препоръчани промени от съвсем всички политически групи.

Основна тематика по време на разискванията, която бе дискутирана над час, бе повдигането на оптималния застрахователен приход. Представителите на бизнеса в лицето на IT сектора и на опозицията в лицето на ГЕРБ се възпротивиха на повишението на осигурителния таван и обявиха, че това е еднакво на повдигане на налози. Финансовият министър Асен Василев отбрани плана си и уточни, че в него няма повишение на данъци и осигуровки. От „ Демократична България “, които са ревнив бранител на замразяването на осигурителния таван, отвърнаха, че

това, че не се подвига данъчната ставка, не значи, че не се подвига данъкът “.

Икономистът на „ градската десница “ Георги Ганев съобщи: „ Това е проблем и ние сме го декларирали шумно. Темата не е камък, който може да обърне колата, само че ще продължим да спорим “. Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев се опита да наложи схващането, че повдигането на тавана в действителност е в полза на хората с високи приходи.

От ГЕРБ показаха, че самата поръчка за повишение на налози и осигуровки е притеснителна и не е добър сигнал към бизнеса и хората.

IT фрагментите питат дали има обикновено опазване на здравето и обучение, дали пътищата наподобяват като лунни пейзажи и дали няма да си блъскат главата с държавната администрация с безчет хартии. И това го споделям като човек, който е наемал доста IT експерти и е прибирал такива и от чужбина. Те не желаят да заплащат налози, в случай че те отиват за 5 пъти по-скъпи лампи. Ако отиват за смислени политики, те нямат срещу да заплащат налози “, съобщи Василев.

Финансовият министър бе безапелационен, че средствата, които ще влязат в бюджета от тази мярка, не са доста – към 95 млн. лева По думите му обаче това е „ почтен модел за всички хора, които работят и се обезпечават в България “.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев показа калкулации, съгласно които новият таван от 3400 лева се равнява на 2.88% от междинния застрахователен приход, до момента в който в Германия коефициентът е 2.16. Според икономическия консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова точно това е методът да се „ изсветли “ труда.
Бюджет на обедняването или цинизъм?
Същественият растеж на разноските в плана за държавен бюджет за 2022 година предизвика опозицията в лицето на някогашните министри на финансите и образованието Кирил Ананиев и Красимир Вълчев да дефинира оферти бюджет като подобен на обедняването – защото съгласно тях е мощно проинфлационен. Подобна теза изрази и Фискалният съвет в своята публична позиция, само че Асен Василев бе безапелационен, че самият бюджет няма да вдигне инфлацията.

Цинизъм е да казвате, че подпомагайки бедните хора в страната, ще вдигнем толкоз инфлацията, че тези хора да обеднеят още “, съобщи финансовият министър.

Размерът на упования нов дълг също бе измежду главните тематики по време на разискването. ГЕРБ разкритикува ръководещите по отношение на упования, че общо той ще доближи към 30% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година Асен Василев обаче им подсети, че техните лични планове бяха даже по-амбициозни.

Депутатът на ГЕРБ Кирил Ананиев се пошегува с финансовия министър, че минус в бюджета е неналичието на планувани средства за предварителни избори.
Какво ще се промени?
Със сигурност от законопроекта за държавния бюджет ще отпаднат 100-те преходни и заключителни разпореждания, които донесоха на мандатоносителя „ Продължаваме промяната “ редица съпоставения с ръководството на ГЕРБ. След рецензиите от документа се отстранява забележителен размер от наличието му – от 10-и до 104-и параграф. Разпоредбите като цяло нямат общо с държавния бюджет, само че посредством него бе изработен опит изцяло да се трансформира Агенцията по вписванията, Националният институт по метеорология и хидрология да премине от МОН към Министерство на околната среда и водите, а „ Български пощи “ да излезе от транспортното ведомство.

Именно сходен бе методът на предходното ръководство, което по този начин избягваше публичното разискване на значими промени. По този метод да вземем за пример преди две години ГЕРБ пoзвoли нa фиpмитe зa бъpзи ĸpeдити дa нaчиcлявaт големи нeycтoйĸи зa нeизпълнeниe пo дoгoвopитe бeз пoтpeбитeлитe дa имaт пpaвo дa ги oбжaлвaт в cъдa. Това се случи със Закона за Данък добавена стойност, а дни по-късно бе поправено със Закона за държавния бюджет поради публичното неодобрение.

Предложение за анулацията на въпросните разпореждания разгласи, че ще внесе ръководителят на бюджетната комисия от „ ИТН “ Любомир Каримански, а финансовият министър Асен Василев съобщи, че е склонен.

Считаме, че би трябвало да се предприеме естествената процедура с нужното публично разискване и да се научим на дисциплинираност. Мисля, че не следва да се продължава тази порочна процедура, която бе открита в няколко следващи Народното събрание с цели мандати, където в наредбите се изменяха по няколко закона “, разгласи Каримански.

Отделно депутатът от „ Демократична България “ Георги Ганев разгласи, че „ сред двете четения ще убеждаваме нашите сътрудници за някои промени “.
Заплатите в НЗОК
Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса бе утвърден най-бързо и без особени диспути. Един от главните разногласия там бе желанието на КНСБ за нарастване на заплатите на чиновниците в Здравната каса с 10%, защото те не можели да се отъждествяват като държавна администрация. Василев обаче бе безапелационен, че това са държавни чиновници и „ политиката във всички държавни администрации е да не се покачват заплатите, до момента в който администрацията не си прегледа структурите, хората и да се видят какви процеси могат да бъдат усъвършенствани и електронизирани “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР