Парламентът на Лихтенщайн гласува за легализиране на еднополовите бракове в

...
Парламентът на Лихтенщайн гласува за легализиране на еднополовите бракове в
Коментари Харесай

Лихтенщайн легализира еднополовите бракове

Парламентът на Лихтенщайн гласоподава за узаконяване на еднополовите бракове в четвъртък, с което се трансформира в 22-рата страна в Европа, която го е направила.

Законодателите в немскоезичната микродържава гласоподаваха съвсем единомислещо в поддръжка на мярката, като 24 от 25-те депутати я поддържаха, заяви Liechtensteiner Vaterland.

Даниел Сегер, представител на парламентарната група на консервативната Прогресивна гражданска партия в Лихтенщайн, разказа приемането на поправката в брачния закон като „ огромно облекчение “ след второто четене.

„ Почувствахме натиска и упованието, че би трябвало да бъдем последната немскоговоряща страна, която вкарва брак за всички “, сподели Сергер. Германия, Австрия и Швейцария легализираха еднополовите бракове надлежно през 2017, 2019 и 2022 година

Лихтенщайн за първи път легализира записаните партньорства за еднополови двойки през 2011 година, като им даде някои от същите права като на женените хетеросексуални двойки. Малката алпийска нация с по-малко от 40 000 души беше хазаин на първото си Прайд събитие през 2022 година

Нейният монарх, принц Ханс-Адам II, изрази поддръжка за еднополовите бракове, само че се опълчи на даването на права за осиновяване на ЛГБТ+ двойки – макар че държавното управление го направи през 2023 година след решение на конституционния съд на страната.

Постоянната задача на Лихтенщайн в Организация на обединените нации назова изменението на брачния закон, което ще влезе в действие на 1 януари 2025 година, „ значима стъпка за равни права на ЛГБТИК+ хората “ в обява на X.

Това идва на фона на повишаване на насилието против ЛГБТ+ хора в Европа, противопоставяйки се на наклонността на възходящо обществено приемане, съгласно отчет на групата за покровителство ILGA-Europe, оповестен по-рано тази седмица.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР