Burger King остава отворен както обикновено в Русия, въпреки че

...
Burger King остава отворен както обикновено в Русия, въпреки че
Коментари Харесай

Бизнес: Burger King все още работи в Русия, въпреки че щеше да напуска

Burger King остава отворен както нормално в Русия, макар че притежателят на марката даде обещание да напусне преди повече от година. Restaurant Brands International (RBI), която има 15% от франчайзинг бизнеса на заведенията за бързо хранене в Русия, сподели пред BBC, че " няма нови актуализации за шерване сега ". Фирмата съобщи през март 2022 година, че е почнала процеса за овакантяване на Русия.

От експлоадирането на войната в Украйна западните компании са под напън да изоставен Русия. Критиците упрекнаха RBI, че " поддържа режима на Путин ", като не съумя да се откаже от каузи си в съветския си бизнес. RBI, една от най-големите компании за заведения за хранене за бързо хранене в света, цитира комплицираното си съглашение за франчайз като причина за компликациите при опитите си да напусне страната. Сделката е взаимно дружество с трима други сътрудници за към 800 ресторанта.

Дейвид Шиър, президент на RBI, сподели през март 2022 година, че главният оператор на Burger King в Русия е „ отказал “ да затвори магазините след първите офанзиви против Украйна. Но той добави, че компанията е " почнала процеса " да се освободи от своя дял от 15% от собствеността и че това ще отнеме " известно време ". Попитан от BBC за напредъка, реализиран 18 месеца след обещанието, представител на канадско-американската компания сподели, че компанията няма актуализации.

Стивън Тиан, част от екип от откриватели в университета Йейл, който наблюдава какво са създали фирмите в отговор на войната в Украйна, твърди, че потреблението на съглашения за франчайзинг като „ опрощение “ е „ комфортна димна завеса “. Той уточни, че компании като Starbucks са съумели да прекратят договорката си в страната и да изоставен.

„ Да кажем, че [RBI] желаят да изоставен, само че по-късно да се бавят, не е същото като фактически да изоставен Русия и като не престават да вършат бизнес в Русия 18 месеца след нашествието на Путин в Украйна, те поддържат режима на Путин “, сподели той.

Говорителят на RBI сподели, че компанията отхвърля нови вложения и поддръжка на веригата за доставки и не е осъществила облаги от Burger King в Русия от началото на 2022 година

„ Направи вярното нещо “

Марк Диксън, създател на Агенцията за честен рейтинг, която води акции против компании, правещи бизнес в Русия, прикани RBI да разкрие какви съответни дейности е подхванала в опитите си да напусне.

„ [Фирмата] би трябвало да е подготвена да наруши съглашението си... Трябва да одобри правния риск да постъпи вярно. “

Франчайзингът е бизнес способ за разпространяване на артикули или услуги. Той включва франчайзодател, компания, която е открила името на марката, и франчайзополучател, компания, която заплаща такса за правото да прави бизнес под марката и да продава нейните артикули. Това е инструмент, употребен от доста западни марки през последните десетилетия, които желаят да навлязат на нови пазари в разнообразни страни. Споразуменията нормално обгръщат доста години.

Докато Burger King остава отворен за бизнес в Русия, най-големият му противник McDonald`s, който корпоративно има множеството от заведенията за хранене му, съумя да напусне страната. Компанията майка на KFC Yum! Brands също по този начин продаде повече от 100 ресторанта на локален оператор в Русия, които бяха ребрандирани като Rostic`s през април.

Дейвид Бонд, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Fieldfisher, сподели, че 15% дял на RBI значи, че не може просто да " диктува условия " на своите сътрудници акционери, с цел да изисква от тях да затворят клоновете на Burger King. Той също по този начин допусна, че фирмите, които дават на франчайз своите марки, няма да са склонни просто да се откажат от покупко-продажбите, защото това може да докара до „ ужасни последствия “, в това число да бъдат съдени за нарушение на контракта, както и вреди на репутацията.

Но той сподели, че като оставим настрани следствията, нищо не пречи на RBI да приключи контракта за франчайзинг, в случай че е безапелационен, че желае да го направи, само че добави, че това може да не докара до преустановяване на съществуването на марката Burger King в Русия.

Той сподели, че по-голямата част от " дебрандирането " в страната, като McDonald`s, са били реализирани посредством контрактувани продажби с локални предприемачи, " склонни да дебрандират в подмяна на понижената покупна цена ".

Кой ръководи Burger King в Русия?
Съвместното дружество, което държи франчайза на Burger King в Русия, се състои от RBI и три други страни:

Бизнесменът Александър Коболов дава отговор за ежедневните интервенции и надзора на 800-те ресторанта с 30% дял в бизнеса. Г-н Колобов сподели по-рано пред BBC, че няма " властта или властта " да спре интервенциите на Burger King в Русия и че всяко закриване би трябвало да бъде утвърдено от всички вложители в бизнеса. Той сподели, че неговият дял " постоянно е бил надалеч под надзор ".

ICU Group, огромна украинска капиталова компания, има 35% дял. ICU Group сподели пред BBC, че няма надзор върху взаимното дружество или интервенции в Русия и други страни, обхванати от договорката за франчайз. В него се споделя, че компанията е „ на финалния стадий на излизане “ от контракта за франчайз при условия, контрактувани с купувача. Компанията добави, че се е въздържала да ръководи взаимното дружество, да влага в него и не е получавала никакви дивиденти от началото на войната.

VTB Capital, филиал на VTB Bank - втората по величина финансова институция в Русия, която е глобена от Съединени американски щати, Обединеното кралство и други европейски страни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР