Бургаският административен съд запази публичния достъп до плажа край лятната

...
Бургаският административен съд запази публичния достъп до плажа край лятната
Коментари Харесай

Ахмед Доган губи делото за Росенец, плажът остава достъпен

Бургаският административен съд резервира обществения достъп до плажа край лятната резиденция на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, откакто отхвърли претенциите против вписването на плажната територия в кадастралните карти. Това е следващо правосъдно решение в ущърб на околните до Доган по почналата серия от каузи против другите постройки в в така наречен морски сарай на Доган в Росенец, написа Медиапул.бг.

През ноември 2020 година Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта, както и за регистриране на линията край резиденцията като "крайбрежна плажна линия ". Така територията щеше да получи отбрана против застрояване и бе обезпечен общественият достъп до нея с трайно предопределение на територията като "защитена ".

Проектантът на лятната резиденция арх. Калин Тихолов обаче апелира решението за вписването на плажната линия с аргумента, че то е нелегално. В жалбата си той декларира, че представляваната от него компания "Стрейтлайн " е притежател на сграда на плажа и заради това оспорва изменението на кадастъра. Така вписването на плажа в кадастъра бе спряно.

В решение на административен съд - Бургас от 9 декември т.г. се споделя, че арх. Тихолов няма юридически интерес да апелира решението за вписването на крайбрежната територия като плаж. Съдът споделя, че става дума за два имота. Единият е изключителна държавна благосъстоятелност, защото е крайбрежна линия, а другата е обществена държавна благосъстоятелност и е предопределен за застрояване.

Арх. Тихолов не може да претендира за издаването на нов кадастър, тъй като постройката, за която има документи за благосъстоятелност, е непокътната, споделя съдът.
"Сградата се резервира, както е отразена, като в кадастралния указател се резервира и вписването на собствеността във връзка с нея. Тоест постройката остава остава в терен, който е в същия тип и се резервира напълно, заради което правата на сдружението не са наранени ", се споделя в решението на съда.
Скоро обаче въпросната постройка евентуално няма да я има. Само преди три седмици двуетажната сграда на плажа край сарая бе оповестена от Бургаския административен съд за противозаконна и подлежаща на срутване.

Съдебните каузи започнаха през август 2020 година, откакто гражданските митинги накараха Община Бургас внезапно да се сети, че може би има нещо нелегално към сарая в "Росенец ".

Едната от постройките, които бяха оповестени за противозаконни, бе точно двуетажната сграда на плажа. Тя е най-близо до мястото, където през юли 2020 година водачът на "Демократична България " Христо Иванов дебаркира с гумена лодка.

Фирмата "Стейтлайн ", която се води за един от притежателите на населявана от Доган резиденция, апелира събарянето. Неин представител е известният проектант Калин Тихолов, който е проектирал сараите. Фирмата апелира заповедта с аргумента, че постройката е вдигната на плажа през 1978 година, заявена е и за нея даже са плащани локални налози.
Дружеството афишира, че постройката е употребена повече от 10 години, откакто купува част от парцелите в този регион. По делото има доказателства, че постройката е заявена за заплащане на налози едвам предходната година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР