Бургас. В града все още няма паметник на филантропа Александър

...
Бургас. В града все още няма паметник на филантропа Александър
Коментари Харесай

Бургас: Общината рестартира процедурите за проектиране и изграждане на два паметника на Коджакафалията

Бургас. В града към момента няма монумент на филантропа Александър Георгиев - Коджакафалията, именуван Бащата на Бургас. Той е получил това название като самобитно самопризнание за щедростта и великодушието си, откакто отдава целия си живот и благосъстояние на Бургас и неговите жители, Това оповестиха от пресцентъра на Общината Община Бургас неколкократно обявяваше процедури за направа на всемирски монумент, а след решение на Общинския съвет от 28 април 2015 година и на имитация на истинския монумент на Коджакафалията, съществувал през двадесетте години на XX век, само че до избор на реализатор и по двата състезанието по този начин и не можа да се стигне.
За да може съвременниците да почетат огромния донор и да покажат своята благодарност, напролет на 2019 година Община Бургас още веднъж ще разгласи процедурите за възлагане на публични поръчки с предмет:
- Открит конкурс за абстрактен план на монумент на Александър Георгиев - Коджакафалията, от дълготраен материал (бронз, камък или смесена техника);
- Изграждане на монумент на Александър Георгиев - Коджакафалията - имитация на истинския монумент, съществувал през двадесетте години на XX век.
Преди да се пристъпи към тяхното пускане и с цел да изготви правилно документите по тях, Община Бургас се обърна към локалното Дружество на художниците, с цел да може гилдията да показа своето умело мнение по работния вид на критериите, които ще бъдат заложени в двете техническите задачи.
След съвещание на Управителния съвет на " Дружество на художниците - Бургас " на 20 февруари 2019 година, в деловодството на Общината е входирано писмо с рекомендации. Относно състезанието за абстрактен план на паметника от дълготраен материал (бронз, камък или смесена техника) от Дружеството нямат забележки по показаната документи. По процедурата за имитация на паметника Коджакафалията са направени рекомендации да се употребяват непокътнатите камъни от истинския монумент, а точно:
- Използване на истинските камъни по преценка на авторския колектив, като се запази целостта им. Не е наложително камъните да бъдат употребявани в осъществяването на паметника. При неизползване на истинските камъни в композицията на паметника-реплика, те да бъдат експонирани на друго уместно място, като се запази тяхната целокупност. В определянето на място за експониране, от Дружеството предлагат да се употребява експертното мнение на историци, други способени институции и личности;
- Съхранените истински камъни от съществувалия по-рано монумент, да се включат в общата комбинация, като бъдат експонирани в ансамбъла паралелно с възобновения паметник-реплика, с пояснителен надпис за тяхната история.
След привършване на работата по документите, тя ще бъде изпратена към Дирекция " Обществени поръчки " в Община Бургас, където двете процедури ще бъдат финализирани, според Закона за публичните поръчки, и ще се пристъпи към тяхното пускане. Информация за тях ще може да се откри в електронната страница на Община Бургас, както и в тази на Агенцията по публични поръчки.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР