Бум на Хепатит А в столичните квартали Факултета и Красна

...
Бум на Хепатит А в столичните квартали Факултета и Красна
Коментари Харесай

Бум на Хепатит А в някои от столичните квартали

Бум на Хепатит А в столичните квартали " Факултета " и " Красна поляна ". Вече са наранени няколко учебни заведения и детски градини.
Огнището на Хепатит А потегля от квартал „ Факултета. През юли месец за първи път са регистрирани 6 случая, а на 27 септември са лекувани и болни са към този момент 86, заяви bTV.
" В огнището на болестта има към 260 контактни лица по битов път и в детски заведения и учебни заведения към 130 контактни от първи ред ", заяви доктор Данчо Пенчев, шеф на РЗИ.
Повечето болни са на възраст сред 2 и 16 години. Заразени деца са регистрирани към този момент в няколко детски образователни заведения.
" Най-заразни са хората 1-2 седмици преди клиничните изяви на болестта и в първата седмица от клиничните изяви на болестта ", изясни доктор Пенчев.
В близките образователни заведения към този момент позволяват възпитаници единствено против медицински проучвания.
Болестта на мръсните ръце, както още я назовават, може да протече и без клинични признаци като изнемощялост и липса на вкус, това обаче не значи че хората, които са болни не са носители.
От РЗИ и Столична община са взели противоепидемиологични ограничения. Отпуснати са средства за разчистване и стерилизация на всички детски заведения. Купени са и над 800 безвъзмездни ваксини за деца и възрастни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР