• Хармонизирани политики срещу изпирането на пари в целия ЕС

...
• Хармонизирани политики срещу изпирането на пари в целия ЕС
Коментари Харесай

Евродепутатите представят нови мерки срещу изпирането на пари

• Хармонизирани политики против изпирането на пари в целия Европейски Съюз
• Висококачествени регистри на действителните притежатели
• По-силен контрол от страна на Европейски Съюз и шерване на информация сред страните членки
Взаимносвързани регистри на действителните притежатели, превантивна политика за сформиране на черен лист и ефикасни наказания са измежду препоръчаните принадлежности от евродепутатите за прекъсване на изпирането на пари.
В резолюция призната в петък с 534 гласа „ за ", 25 „ срещу " и 122 „ въздържал се ", евродепутатите приветстваха Плана за деяние на Комисията за ефикасна битка против изпирането на пари и финансирането на тероризма и подчертаха най-належащите промени, нужни за реализиране на ефикасна рамка на Европейски Съюз.

По-добро осъществяване и съдействие
Евродепутатите показват страдание за неправилното и неравномерно използване на разпоредбите за битка с изпирането на пари/борбата с тероризма в страните членки и приканват за метод на нулева приемливост и започването на производства за определяне на нарушавания против страните членки, които изостават при транспонирането на разпоредбите в националното законодателство. Съдебните и правоприлагащите органи в страните членки би трябвало да си сътрудничат повече и да споделят информация между тях, споделят те.
Парламентът приветства обстоятелството, че предлагането му за основаване на механизъм за съгласуваност и поддръжка за звената за финансово разузнаване (ЗФР) беше възприето от Комисията. То ще даде на страните членки достъп до съответната информация и поддръжка за работата по трансгранични случаи.

Ефектвно потребление на данни
Евродепутатите желаят Комисията да се оправи с продължаващата липса на качествени данни, с цел да разпознава действителните притежатели като сътвори взаимносвързани и висококачествени регистри в Европейски Съюз с високи стандарти за отбрана на данните. Те също по този начин желаят да разширят обсега на надзорните субекти, с цел да включат нови и революционни пазарни браншове, като криптоактивите. Членовете на Екологичен потенциал още веднъж декларират, че юрисдикциите, които не оказват подпомагане и третите страни с висок риск би трябвало да бъдат неотложно включени в черен лист, като в същото време основат ясни критерии и съдействие с тези страни предприемащи промени.

Хармонизиране на възпиращите наказания на ниво Европейски Съюз
Евродепутатите приканват да бъде приложено взаимното признание на заповедите за застраховане и конфискация. Това би улеснило възобновяване на трансгранични незаконни активи от незаконна активност и би дало опция за бързо трансгранично съдействие. В допълнение, те желаят Европейската централна банка да бъде упълномощена да лишава лицензите на всички банки, извършващи активност в еврозоната, които нарушават отговорностите в региона на битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма, без значение от оценката на националните органи за битка с изпирането на пари.
В резолюцията евродепутатите напомнят закононарушения свързани с корупцията и прането на пари като Луанда Ликс, както и други кавги, като Cum Ex, Досиетата от Панама, Люкс Лийкс и Досиетата от парадайса, които неведнъж разклатиха доверието на жителите в честните и транспарантни финансови и данъчни системи.
И най-после, те акцентират скъпия принос на интернационалната проверяваща публицистика и лицата, подаващи сигнали за нередности за разкриването на възможни закононарушения. Те приканват управляващите да разпознават лицата, подбудили убийството на Дафне Каруана Галиция, и да проверяват тези, против които към момента има висящи съществени обвинявания за изпиране на пари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР