Булгаргаз е в центъра на този кризисен щаб, свързан с

...
Булгаргаз е в центъра на този кризисен щаб, свързан с
Коментари Харесай

Иван Топчийски: Приоритет номер едно е наличието на газ, цената остава на втори план

" Булгаргаз " е в центъра на този спешен щаб, обвързван с енергетиката като цяло . Кризисният щаб ще включва необятен набор от експерти, нека успее да бъде ефикасен. Оттук насетне мъчно би бил решен казусът с газовите доставки, това са условия, които не зависят от България, процеси, които ще лишават време. ".

Това съобщи пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Иван Топчийски ден откакто служебният кабинет " Донев " образува с доставките на газ за страната.

Не бих споделил, че цената на танкерите с полутечен газ е преференциална, тя е близка до пазарните цени. Компаниите, които продават природен газ, гледат своите ползи.

Приоритет номер едно е съществуването на газ, цената е значима, само че остава на втори проект, сподели шефът на " Булгаргаз ".

" Булгаргаз " не е сдружение на загуба, отечете 6,5 млн. оперативна облага. Загубите от последните месеци сумите не са такива, (каквито шефът на КЕВР Иван Иванов сподели - б.р.) оперативно седим добре, има проблеми със събираемостта. От " Топлофикация " - София се опитваме да съберем по-голяма част, с цел да имаме оборотни средства. Извънредни доходи бяха осъществени, няма насъбрани загуби от порядъка на 500 млн. лева, сподели Топчийски.

Не е финализирана връзката за покупката на газ в този момент, част от количествата се заплащат на договорна цена, част - покрай пазарната. Азерският газ е близка до цена от " Газпром ", това са количества от преди.

Европа няма инфраструктура за диверсификация и ще развива идващите години, сподели Топчийски.

" Булгаргаз " чака отговор от Русия по сегашния контракт

Иван Топчийски: Втечнен газ по дълготраен контракт може да влезе след години

Той се надява за идващия месец цената на газа за България да е по-ниска, юли беше пика на цените. Тепърва ще има дефицит на газ, с идването на отоплителния сезон, предвижда шефът на " Булгаргаз ".

Офертата (за седемте танкера полутечен газ, обезпечени от кабинета " Петков " ), е призната под изискване, крайната дата за сключване на контракта е 19 август. Осигуряването на 3 танкера за 2022 година би осигурила нужното количество до края на годината, биха покрили цялото количество за бита. В хранилището " Чирен " потенциал има трансфериран единствено за октомври, работи се за ноември-декември, изясни той.

Газът в България е микс, предпочитано се дава на топлофикации и газоразпределителни сдружения, по-късно е на свободен пазар. Перспективите са спомагателни танкери, набиране на тези количества на свободния пазар и дребни количества по контракта " Газпром ", в случай че те си изпълнят контракта. Не сме спирали да водим преписка, чакаме техния писмен отговор, бихме траяли полемиката, само че вероятността това да се случи не е доста огромна, изясни шефът на " Газпром ".

Имаме карга, случва се доставка на полутечен газ с танкери, " Булгаргаз " има опит в това, изясни Топчийски. Ако не се стигне до там, ще има нови търгове, ще се търсят няколко снабдители. Няма по какъв начин да затворим страницата с тези танкери, да се обърнем към " Газпром ". Който не подписа тази договорка, той ще носи отговорността. Гръцки и турски компании поддъжрат контакти за доставка на газ.

Най- реалистичния вид за дълготрайни контракти е полутечен газ, сподели шефаът на Булгаргаз. За Азербайджан има предели, разясни той.

Булгаргаз нагнетява количества по проект в Чирен, до началото на отоплителния сезон ще има 80 на 100 запълване, счита той. Когато има рецесия или дефицит всички количества в хранилището в Чирен стават общи. Тази рецесия ще бъде налична, би трябвало да намерим метод да я усправляваме. Гарантиране на най-малко 80% от количествата за отоплителния сезон и изясняване на обстановката с " Газпром ", сподели Иван Топчийски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР