БСП е партията, в чието управление България стана член на

...
БСП е партията, в чието управление България стана член на
Коментари Харесай

Петър Витанов: БСП не е антиевропейска партия, тя направи България член на Европейския съюз


Българска социалистическа партия е партията, в чието ръководство България стана член на Европейския съюз. Това напомни на 9 май Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал в предаването „ Тази заран “ на БТВ.

„ Днес честваме както Деня на успеха, по този начин и този на Европа. Без успеха над хитлерофашизма, нямаше да е допустимо и основаването на обединена Европа, в която членуваме сега “, сподели Витанов.

По мотив рецензиите на опозицията, че страната ни няма ясна позиция във връзка с войната и европейската взаимност, социалистът беше безапелационен, че сходни изказвания целят манипулиране на публичното мнение.

„ България е безусловно солидарна както с решенията на Европейския съюз, по този начин и с тези на НАТО. Всякакви приказки, че сме троянски кон или се снишаваме, не дават отговор на истината “, сподели Витанов.

По мотив готвения шести пакет от наказания към Русия от страна на Европейски Съюз, който би трябвало да включва и прекъсване на вноса на нефт и петролни артикули, социалистът е на мнение, че страната ни би трябвало да работи в отбрана на националния интерес.

„ България би трябвало да съобщи доста ясно, че ще наложи несъгласие, в случай че българските искания не бъдат взети под внимание. Смятам, че това е задоволително интензивно деяние от страна на българското държавно управление. Защото смисълът на глобите е да имат възпиращ резултат върху страната, която се възприема като агресор, а не да бъдат непропорционално по-тежки върху европейската стопанска система “, добави Петър Витанов.

Евродепутатът сподели и в каква роля вижда Европейският съюз на днешния празничен ден.

„ Искам да видя Европейският съюз с възобновена субектност и детайл от този развой е опцията за обща защита и обща политика в областта на сигурността, което би трансформирало Европа в един световен състезател. Не бива да забравяме обаче, че Европейски Съюз има друга функционалност – това е съюз на мира. Притеснително е, че за мир се говореше единствено в първите дни на войната, а към този момент всички приказват за война до цялостна победа. Не желая да загубим образа си и на обществен съюз. Но в този момент обстановката е такава, че голяма част от средствата на европейските данъкоплатци ще отидат за въоръжаване. Искам да виждам Европейски Съюз и като съюз, в който се зачита върховенството на закона; съюз, който не погазва личните си правни критерии. Защото експроприирането на непозната благосъстоятелност е надалеч от правото. Потъпкването и погазването на критерии за участие също разрушава доверието в институциите “, сподели още Витанов.

„ Българска социалистическа партия не е антиевропейска партия. Тя е онази партия, която внесе молба за участие в Европейски Съюз. Беше и онази партия, под чието ръководство България стана член на Европейския съюз. Нека това, което става през днешния ден да не се отразява на това, което се случи преди 77 години – да почетем както успеха над хитлерофашизма, по този начин и денят, в който бе основана обединена Европа “, приключи Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР