Броят на реализираните в София нощувки се е увеличил повече

...
Броят на реализираните в София нощувки се е увеличил повече
Коментари Харесай

Все повече чужди туристи избират София, ето какви пари носят

Броят на осъществените в София нощувки се е нараснал повече от 2 пъти за интервала 2010 - 2018 година, като е повишен от 1 120 755 до 2 488 490 нощувки на година. Запазва се наклонността към 2/3 от нощувките да се осъществят от чужденци. Това демонстрира новият годишен отчет “Туризъм и въздушен превоз в София 2019” на Столичната общинска организация за приватизация и вложения. София се дефинира като един от най-сигурните градове за туристи.

Добрата съгласуваност води повече туристи
"София, в случай че можем да се позовем на отчета, който одеве излезе, става все по-разпознаваема туристическа дестинация, както измежду европейските столици и огромните европейски градове, по този начин и измежду други столици в нашия район ", разяснява Владимир Данаилов, основен изпълнителен шеф на Столичната организация за приватизация и вложения.

Той откроява като един от факторите все по-добрата съгласуваност. "Само за последните четири години имаме към 50 нови дестинации, които свързват София с разнообразни градове по света ", означи Данаилов.

"София се отваря към туристите. Всяка година усилваме туристическите атракции. София става все по-свързана. Икономическото развиване също е един от главните фактори, които способстват за по-интензивния поток. Така че безусловно справедливо място в класацията. След нас са градове като Лисабон, като Париж. Така че София се показва доста добре ", споделя Данаилов, позовавйки се на сравнителни разбори с други страни.

Най-дълго остават туристите от Италия, Испания, Израел и Англия
Докладът демонстрира, че 1,8 дни престоява един екскурзиант в София, като приблизително за страната се падат 3,4 дни.
Според Владимир Данаилов стремежът и на града, и на туристическата промишленост би трябвало да бъде към задържане на туристите за по-дълго. Най-дълго престояват туристите от Италия, Израел, Испания, Англия - приблизително 2,2 дни в София.

Средният доход от една нощувка през 2018 година в София е 87 лв., а междинният доход от един екскурзиант в столицата - 151 лв., уточни още Данаилов. Средната цена в четиризвездния сегмент е към 86 евро, а междинната цена в петзвездния сегмент 114 евро, сочат данните от отчета.

Цените на туристическите услуги ще порастват
София се развива като туристическа дестинация. До 2021 година градът ще разполага с пет нови петзвездни хотела, посочи Владимир Данаилов. "Петзвездните хотели наложително ще пернат статистиката нагоре. Така че чакаме напредък на цените. От друга страна е добре и за локалния бизнес, за локалната промишленост. "

Инфраструктурата и средата непрекъснато се усъвършенства, регистрира още отчетът.

Около 40% е делът на ваканционния туризъм, 40 на 100 се падат на бизнес туризма, а към 16 % заема конгресният туризъм.

Оценяват се вложенията в градска среда
"София като градска инфраструктура непрекъснато се обновява и София като град доста влага в градска среда и инфраструктура. Знаете, че сме един от дребното градове, където от летището, от Терминал 2 с метро можеш да отидеш в центъра, да отидеш и в други елементи на града ", посочи още Данаилов. По думите му, градът влага в това да направи самите забележителности по-достъпни.

"Знаете, че беше въведена нова система за ориентировка на туристите, която е двуезична, също по този начин дизайнът е съгласуван със международни стандарти. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР