Броят на новите инфекции в най-гъстонаселения американски щат Калифорния расте

...
Броят на новите инфекции в най-гъстонаселения американски щат Калифорния расте
Коментари Харесай

В Лос Анджелис на всеки 15 минути умира човек с COVID-19

Броят на новите инфекции в най-гъстонаселения американски щат Калифорния пораства трагично. Особено доста са новозаразените в района на Лос Анджелис, където живеят над 13 милиона души. Оттам идват известия, че колите за спешна помощ на незабавната помощ към този момент даже не откарват в болница пациентите, чиито шансове за оцеляване са минимални.

В Лос Анджелис: за 9 дни над 1300 жертви

Според ръководителката на отдела за опазване на здравето в Лос Анджелис Барбара Ферър, обстановката в това време се е влошила доста. В една видео-пресконференция тя установи, че на всеки 15 минути в района умира по един човек вследствие на зараза с ковид. Ако броят на болестите продължава да пораства както до момента, Ферър се притеснява, че напълно скоро ще има по над 1000 умряли седмично.

" Нека всеки знае, че в този момент, когато процентът на заразяване е толкоз висок, даже едно излизане от у дома крие заплаха от инцидентна зараза ", сподели тя.

Сегашната вълна на болест, съгласно здравните управляващи, се дължи на събиранията по Коледа и Нова година. Милиони американци не съблюдаваха разпоредбите за отдалеченост и макар всички предизвестия се срещаха с по-широк кръг родственици и другари - на инат на всички оповестени ограничавания и вечерния час сред 22 часа вечерта и 5 сутринта.

Като огнища на болест в това време все по-често се загатват и разнообразни магазини и супермаркети. Само в региона на Лос Анджелис от 30 декември насам са умряли над 1300 души от последствията на заразяване с ковид. Всеки пети тест за COVID-19 в това време излиза позитивен. Заразяванията са се удвоили единствено за малко повече от месец.

От няколко дни насам лечебните заведения са претрупани, няма и задоволително кревати в интензивните отделения. Пред огромните клиники на Лос Анджелис бяха паркирани хладилни камиони за жертвите на COVID-19, защото крематориумите просто не съумяват да поемат всички трупове. На помощ е извикана Националната армия, която оказва помощ при извозването на умрелите. Екипите на незабавната помощ са получили разпореждане да преценят на място кои пациенти нямат късмет да оцелеят и въобще да не ги откарват в болница.

Нанси Блейк, основна сестра в университетската клиника на Лос Анджелис, съобщи по американската телевизия през сълзи, че в ръцете на медицинските фрагменти непрекъснато умират пациенти с COVID-19, в това число и младежи, което душевен унищожава нея и сътрудниците ѝ. " Това е ужасяваща болест и ние от месеци сме на ръба на силите си ", сподели тя.

Имало пациенти, които били настанявани в спортни зали или църковни пространства на лечебните заведения, заради липса на задоволително място за всички нуждаещи се. Спешната приемна на Университетската клиника в Лос Анджелис също била превърната в интензивно поделение. Имало и дефицит на бутилки с О2 за пациентите, които се обдишват.

Главната сестра Блейк не крие своя яд пред телевизионните кореспонденти. " В началото на рецесията хората ни приветстваха като герои, а в този момент никой не ни слуша. Мнозина не носят дори защитни маски, а някои настояват, че вирусът е небивалица ", споделя тя.

Единствената вяра е обвързвана с имунизацията

През последните седмици в региона на Лос Анджелис са получили над 370 000 ваксини. Имунизациите обаче напредват по-бавно, в сравнение с се очакваше. В Съединени американски щати не бяха построени специфични центрове за имунизация, каквито има към този момент във всички райони на Германия. Правителството във Вашингтон разчита напълно на частния бранш в опазването на здравето - това значи, че лечебните заведения и аптеките ще би трябвало да правят имунизирането. Държавните управляващи се намесват единствено в едно - те дефинират кои групи хора да бъдат имунизирани на първо време. Като предпочитани групи са оповестени жителите на старческите домове и обслужващият ги личен състав.

Да се разчита единствено на частния бранш по време на пандемия е прекомерно рисково. В понеделник (4.1.) една болница в Северна Калифорния ненадейно популяризира известието, че незабавно търси 800 души, които да имунизира изключително. Това се наложило, тъй като хладилната апаратура в болничното заведение се развалила.

Облекчение на обстановката в Лос Анджелис и региона се чака чак след четири до шест седмици - когато ще има повече ваксини и повече хора ще бъдат предпазени от вируса.

Автор: Маркус Шулер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР