Броят на безработните у нас е спаднал почти наполовина за

...
Броят на безработните у нас е спаднал почти наполовина за
Коментари Харесай

БТПП: За периода 2003 - 2016 броят на безработните у нас е намалял наполовина

Броят на безработните у нас е понижен съвсем на половина за последните 13 години, сочат данни на Търговско-промишлената палата. България е с най-ниската безработица на Балканите, демонстрира още анализът на работодателската организация. 
Безработните у нас са намалели от 450 000 до 247 000 за интервала 2003 - 2016-та година. По последни данни на Националната статистика за третото тримесечие на предходната година коефициентът на безработица е намалял до 5,8 % или 200 000 безработни лица. Единствено Румъния е с по-ниска безработица от 5,2 на 100. 
Най-голям е броят на безработните със приблизително обучение у нас - близо половината. С главно, начално и с по-ниско обучение са 65 000 от безработните. Най-малко са хората без работа с висше обучение - 35 000. Срещу тази статистика стоят огромният брой незаети работни места поради ниска подготовка на работната мощ.
Проучванията на Търговско-промишлената палата демонстрират, че фирмите изпитват мощен дефицит на квалифицирани фрагменти - най-вече IT-специалисти, машинни инженери, както и чиновници в туристическия отрасъл, превоза и строителството.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР