Британският информационен трибунал призна ръководения от Джулиан Асанж проект за

...
Британският информационен трибунал призна ръководения от Джулиан Асанж проект за
Коментари Харесай

Британският информационен трибунал призна WikiLeaks за медия

Британският информативен арбитражен съд призна ръководения от Джулиан Асанж план за анонимно шерване на секретна информация WikiLeaks за „ медийна организация”, написа The Guardian. Този информативен арбитражен съд е учреден като Трибунал за отбрана на данните, с цел да преглежда недоволства по Акта за отбрана на данните от 1984 година (Data Protection Act 1984). По-късно името е променено, с цел да отрази по-широките отговорности за отбрана на свободата на информацията.
Решението е в прорез с позицията на Съединени американски щати, които пробват да стартират гонене против Асанж и оспорват журналистическите му компетенции. Въпросът дали Асанж е публицист и издател сигурно ще бъде една от главните противоречиви тематики при положение, че Съединени американски щати изискат изгонването му от Обединеното кралство. Определянето на WikiLeaks за медийна организация от осведомителния арбитражен съд, който, жестоко казано, е равностоен на съд, може да помогне за отбраната на Асанж против изгонване.
От 2010 година насам Вашингтон обмисля да преследва интернет деятеля, когато WikiLeaks разгласява стотици хиляди секретни американски документи от сферата на защитата и дипломацията. Американският основен прокурор Джеф Сешънш през април съобщи, че арестуването на Асанж е приоритет за Съединени американски щати.
Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео след приключването на имейли от Демократическата партия и от претендента ѝ за президент Хилъри Клинтън назова WikiLeaks „ недържавна враждебна разследваща работа, постоянно поощрявана от държавни играчи като Русия”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР