Британската лира падна до най-ниското си ниво спрямо щатския долар

...
Британската лира падна до най-ниското си ниво спрямо щатския долар
Коментари Харесай

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Британската лира падна до най-ниското си равнище по отношение на щатския $ рано в понеделник, откакто министърът на финансите Квази Квартенг даде обещание огромен пакет от данъчни облекчения , подхранвайки опасенията по отношение на икономическата политика на държавното управление, до момента в който Обединеното кралство върви към криза, предава Associated Press.

Паундът падна до 1,0373 $, преди да се повиши до 1,0672 при започване на търговията в Лондон. Това беше най-ниското му равнище от 1971 година

Британската валута загуби повече от 5% от цената си по отношение на $ от петък, когато Квартенг разгласи най-големите данъчни облекчения от 50 години . Британското държавно управление възнамерява да похарчи милиарди лири, с цел да помогне на потребителите и бизнеса, борещи се с високи сметки за сила, които водят до рецесия на разноските за живот. Комбинацията провокира угриженост на вложителите по отношение на възходящия държавен дълг.

Квартенг и министър председателят Лиз Тръс, която встъпи в служба преди три седмици, залагат на това по-ниските налози и понижената администрация да подтикват икономическия напредък и да генерират задоволително спомагателни данъчни доходи, с цел да покрият държавните разноски. Икономистите допускат, че е малко евентуално този риск да се изплати.

Говорителят за стопанска система на опозиционната Лейбъристка партия Рейчъл Рийвс сподели, че Квартенг е " разпалил огъня " на неустойчивостта, говорейки за в допълнение понижаване на налозите и сподели, че политиките на държавното управление са " безразсъдни ".

На фона на рецензиите за икономическата му политика в неделя, Квартенг сподели, че има вяра, че държавното управление работи отговорно.

" Предстои още ", сподели той в изявление за BBC. " Ние управляваме единствено от 19 дни. Искам да видя през идната година хората да запазят повече от приходите си, тъй като имам вяра, че английският народ е този, който ще движи тази стопанска система.

Като понижава налозите, държавното управление възнамерява, с цел да помогне за намаляване на покачванията на цените, които бяха провокирани от войната в Украйна и повишиха инфлацията до съвсем 40-годишен връх от 9,9%.

Тази стратегия ще коства 60 милиарда паунда и държавното управление ще вземе заем, с цел да я финансира, сподели Квартенг в петък.

Той сподели в неделя, че това е вярната политика, тъй като държавното управление би трябвало да помогне на потребителите, притиснати от невиждания напън, породен от войната в Украйна и пандемията от COVID-19.
 Инфлацията във Англия удари 40-годишен връх
Инфлацията във Англия удари 40-годишен връх

Повишението е до 9,1% на годишна база през май

Англия може да си разреши разноските, тъй като нейният дълг като % от брутния вътрешен артикул е вторият най-нисък измежду огромните индустриални стопански системи от Групата на седемте, сподели Квартенг. През идващите месеци държавното управление ще разгласи проекти за понижаване на дълга на нацията, сподели той.

" Очевидно ще изложа проекти за средносрочния фискален проект, както го назоваваме, който ще покаже, че сме поели ангажимент чистият дълг към Брутният вътрешен продукт да спада с времето ", сподели Квартенг.

Спадът на паунда по отношение на $ също беше подхранван от това, че централната банка на Англия не работи в синхрон с напъните на Федералния запас на Съединени американски щати да овладее инфлацията. Британската централна банка в четвъртък увеличи лихвените проценти с половин процентен пункт спрямо огромното нарастване от три четвърти пункта от страна на Федералния запас на Съединени американски щати предходната седмица. Но инфлацията в Обединеното кралство е най-високата измежду огромните стопански системи и банката предвижда криза по-късно през годината.

Докато спадът на паунда се форсира през последните дни, валутата се намалява устойчиво по отношение на $ за повече от година, защото вложителите търсеха сигурността на американските активи на фона на икономическите разтърсвания от пандемията и войната в Украйна.

Британската валута се намали с повече от 24% по отношение на $ от скорошния си връх от 1,4181 $ на 27 май 2021 година
 Лиз Тръс замразява сметките за сила на британците
Лиз Тръс замразява сметките за сила на британците

Схемата ще се финансира със заеми
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР