Британската финтех компания Revolut за първи път излезе на годишна

...
Британската финтех компания Revolut за първи път излезе на годишна
Коментари Харесай

За първи път Revolut излезе на годишна печалба, София е в топ 10 по брой потребители

Британската финтех компания Revolut за първи път излезе на годишна облага през 2021 година, демонстрират оповестеният през днешния ден финансов доклад. Успехът идва с помощта на внезапното повишаване на абонаментите за платените пакети и потреблението на приложението като цяло. Неслучайно е реалност и в година, белязана от взрива на криптовалутите, които са основни за бизнеса на сдружението.

Базираната в Лондон компания регистрира чиста облага от 26 млн. паунда през 2021 г.За съпоставяне, миналата година записа загуба от 223 млн. паунда. Приходите през 2021 година са се нараснали съвсем три пъти до 636 млн. паунда.

FT обвързва историческия миг за Revolut с взрива на криптовалутите през 2021 година, когато биткойн удари рекордната цена от съвсем 69 хиляди $, а цената на целия криптопазар надвиши 3 трлн. $. На този декор триумфът на финтех компанията наподобява логически, доколкото една трета от приходите ѝ идват точно от бизнеса ѝ с търговия с криптовалути.

За първи път Revolut навлезе в света на криптото през 2017 година, изпреварвайки множеството си съперници. Основаният през 2015 година от някогашния търговец на Lehman Brothers Николай Сторонски (на снимката) и софтуерния разработчик Влад Яценко, финтехът бързо се разрасна до един от най-големите еднорози в бранша в Европа с оценка от 33 милиарда $. Тя бе достигната точно през въпросната 2021 година, когато стартъпът набра 800 млн. $ пресен капитал в нов кръг на финансиране, след който пазарната стойност на компанията се изстреля шест пъти нагоре.

Revolut еволюира от услуга за парични преводи с ниски такси до цифрова финансова институция, предлагаща банкови сметки в цяла Европа посредством литовския си банков лиценз.

Платформата стана налична в България през 2019 година, а две години по-късно стартира да предлага цялостната палитра от финансови услуги и у нас. Компанията се снабди с нужния лиценз да работи като банка и тук през 2021 година, което ѝ разреши да предлага на клиентите рента по депозити и кредитни артикули. Според неотдавнашен отчет на Revolut, София се подрежда в топ 10 на градовете с най-вече клиенти на приложението.

Тъкмо еволюцията на Revolut от профилирано приложение за бързи преводи и обмяна на валута в цифрова банка и платформа за търговия с криптовалути е една от водещите аргументи за покачвания интерес към компанията от страна на вложители и клиенти. Признак за резистентност е и това е, че макар спадовете на криптопазара през 2022 година, приходите на компанията са се нараснали до над 850 млн. паунда през предходната година – по думите на основния финансов шеф Микко Саловаара, с помощта на заплащанията, абонаментите и бизнес сметките.
Броят на клиентите на дребно на групата скочи с съвсем 50% до 16,4 млн. през 2021 г.По последни данни през днешния ден повече от 27 млн. души по света употребяват продуктите ѝ.
„ Нашата доходност през 2021 година е реалност, макар че стопанската система претърпя забележителен нескончаем потрес от световните блокирания, продължаващите забрани за пътешестване и резултата на Covid-19 “, разяснява основният изпълнителен шеф Ник Сторонски. „ В същото време ускореното прекосяване към цифрови услуги и работата от разстояние усили броя на клиентите ни и сумите през приложение. “

Revolut претърпя и обилни земетресения, и болки на растежа си, в устрема си да провокира обичайните банки. Вътрешни лица разкриха, че в компанията царува по-строга просвета, а напускането на високопоставени чиновници, отговарящи за спазването на разпоредбите, е асъдействало за проблемите.

Плановете за напредък са сложени на тестване и поради регулаторните трудности вкъщи. Revolut се бори за банков лиценз в Обединеното кралство през последните две години, само че към момента не е получила подобен. Очаква се той да ѝ обезпечи повече доходи от кредитна активност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР