Бразилската национална агенция по телекомуникации конфискува входящи покупки на Flipper

...
Бразилската национална агенция по телекомуникации конфискува входящи покупки на Flipper
Коментари Харесай

Бразилската държава изземва пратки с Flipper Zero, за да предотврати използването им в престъпления

Бразилската национална организация по телекомуникации конфискува входящи покупки на Flipper Zero заради хипотетичното му потребление в незаконна активност, като купувачите декларират, че държавната организация е отхвърлила всички опити за узаконяване на устройството.

Flipper Zero е портативен многофункционален инструмент за киберсигурност, който разрешава на пентестъри и хакерски запалянковци да се тестват необятен набор от хардуер, като устройството поддържа емулация на RFID чипове, опция за клониране на цифрови ключове за достъп, радиокомуникации, NFC, инфрачервени, Bluetooth и други

Откакто е пуснат, откривателите по сигурността показват функционалностите на Flipper Zero в обществените медии, показвайки по какъв начин той може да задейства звънци на порти, да отваря гаражни порти и да отключва коли и да се употребява като дигитален ключ.

Бразилия изисква узаконяване

Множество хора в Бразилия, закупили „ инструмента за хакване “ Flipper Zero, оповестиха, че пратките им са пренасочени към бразилската телекомуникационна организация Anatel заради липса на узаконяване в отдела за радиочестоти на страната.

Този тип конфискация нормално се свързва със спазването на електронните и телекомуникационните стандарти на страната за устройства, излъчващи радиосигнали.

Тъй като Flipper Devices INC, компанията производител на устройството не е сертифицирана в Бразилия в сходство с този стандарт, той не може да се популяризира свободно на бразилския пазар.

Въпреки това, както изяснява Фондация „ Електронна граница “ (EFF) в скорошен отчет и от имейли, видени от BleepingComputer, организацията Anatel е отбелязала устройството като инструмент, употребен за незаконни цели, което усложнява разрешаването му и не му разрешава да доближи крайната си дестинация.

Flipper Zero има неприятна известност от консуматори, които са показали хакерските му благоприятни условия в обществените медии за осъществяване на противозаконни действия, като отключване на коли, смяна на цените на таблата на бензиностанции, прихващане и запазване на сигнали от отдалечени ръководства, отваряне на гаражни порти и други

Въпреки че устройството не употребява хардуер, който е противозаконен или неосъществим за намиране другаде, пазарният му триумф подхрани вълна от отрицателно медийно внимание, която го показа като риск за обществото.

Неочакваните конфискации на пратките съдържащи портативния многофункционален инструмент започнаха при започване на годината и към момента не престават.

През последните няколко месеца купувачи от Бразилия разменят препоръки в Reddit, пробвайки се да получат позволение за продажба на стоките си от Anatel.

Един консуматор е разгласил аналитични указания за кандидатстване пред Anatel за лична сертификация на Flipper Zero, която би трябвало да го направи приложим от купувача, въпреки и да не разрешава препродажба на други лица в Бразилия.

Много купувачи обаче оповестяват, че организацията е отхвърлила тази процедура за узаконяване, защото се твърди, че Flipper Zero се употребява за улеснение на престъпността.

Областта на узаконяване на Anatel осведоми, че оборудването, наречено FLIPPER ZERO, е било употребявано в страната от злонамерени консуматори за улеснение на закононарушение или престъпно нарушаване и както е планувано в точка II от член 60 от Наредбата за оценяване на сходството и притежанието на телекомуникационни артикули, Anatel отхвърли всички претенции за узаконяване на въпросния артикул, с цел да спомага за отбраната на бразилските жители от незаконни дейности.

се споделя в писмото, получено от клиентите на Flipper Zero в Бразилия

Anatel приключва известието, като споделя, че пратката ще бъде изпратена назад в пощенската работа с предложение да бъде върната на подателя.

 Отхвърляне на поръчка за узаконяване от страна на Anatel

EFF твърди, че безапелационната възбрана на Flipper Zero от бразилските управляващи в страната ще ограничи достъпа на откривателите на сигурността до мощни портативни принадлежности за киберсигурност, което ще навреди на работата им и ще окаже отрицателно въздействие върху региона.

Flipper Zero има ясни приложения: проби за навлизане, за улеснение на укрепването на домашна мрежа или организационна инфраструктура, хардуерни проучвания, проучвания в региона на сигурността, създаване на протоколи, потребление от фенове и доста други.

твърди EFF

Създаването, притежаването или разпространяването на принадлежности, свързани с проучвания в региона на сигурността не би трябвало да се криминализира или лимитира по различен метод.

заявяват още от фондацията

На тези, които са закупили устройствата от Joom (известен онлайн магазин в Бразилия) и са били иззети е било казано, че ще им бъдат възобновени разноските.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР