Борсовият пазар у нас не впечатли публиката през ноември.Цените бяха

...
Борсовият пазар у нас не впечатли публиката през ноември.Цените бяха
Коментари Харесай

Банковите акции оцеляха в борсовото безвремие

Борсовият пазар у нас не впечатли публиката през ноември.

Цените бяха постоянни, само че на ниски нива. Основният показател SOFIX на "БФБ-София " регистрира намаляване за четвърти следващ месец, само че излъчванията единствено на шест от включените в него 15 най-ликвидни компании приключват на облага. През ноември той изгуби 0.95% от цената си - до 665.03 пункта. От четирите измерители на стойности на борсата единствено BG TR30 записва най-малък растеж.

Банковите акции не останаха незабелязани от вложителите на "БФБ-София ". Но се показаха по друг метод в покупко-продажбите през ноември. Книжата на Първа капиталова банка и на Централна кооперативна банка започнаха месеца с най-високите си котировки, само че в идващите дни губеха скорост и поевтиняха. Все отново те се резервираха над постигнатото през октомври. Но пък акциите на ТЕКСИМБАНК донесоха положителни финансови доходи, най-малко на някои от акционерите й.

Въпреки лъкатушещите цени на банковите бумаги някои от борсовите играчи съумяха да си докарат прилични доходи, като се освободиха в точния момент от книжата си в тези обществени сдружения. В двадесет и двете борсови сесии на ноември бяха изтъргувани 2 545 191 такива акции, само че в случай че извадим от броя уговорените прехвърляния на бумаги на ТЕКСИМБАНК, цифрата е алегорично - 142 328, при 289 094 дяла през октомври.

Печалбата на

Първа капиталова банкана

пораства и през третото тримесечие. В края на септември тя към този момент е 61.16 млн. лева, или с 6.092 млн. повече по отношение на същия интервал през предната година. Борсовите играчи регистрираха този факт, а цените на акциите на Първа капиталова банка (ПИБ) доста се усъвършенстваха по отношение на октомври. Това повлия и върху настроението на акционерите й, които избраха разпродажбите, с цел да осребрят вложението си. Вследствие на борсовата интензивност банката се подреди измежду най-ликвидните компании на "БФБ-София ". По тази причина 96 718 акции на финансовата институция смениха притежателя си. Сделките ставаха в необятната граница от тридесет стотинки. През октомври общо 70 480 акции бяха обект на покупко-продажба.

Най-интересното с акциите на ПИБ се случи още в първата седмица на ноември. Тогава имаше три опита за оживление, така като вложителите подвигнаха мизата за владение на такива бумаги. Ентусиазмът подвигна котировките и те означиха най-високото си достижение за месеца - от 5.603 лева за един брой. А тя е с 23 стотинки над върховата им стойност от октомври.

Явно това беше най-високата цена, която играчите бяха подготвени да платят за тези бумаги. След това обаче нямаше нещо, което да ги задържа при хода им надолу. Губейки стойност, цените на книжата се гмурнаха с лекост под 5.6, след това 5.5, 5.4 лева за акция.

Притесненията на акционерите до края на месеца единствено растяха, а на 30 ноември беше ударено и месечното дъно от 5.325 лева за дял. За съпоставяне - през октомври най-ниската котировка за тези акции беше 5.368 лв..

По-активната търговия и разпродажбите на бумаги на ПИБ доведоха до това, че най-високата и най-ниската цена надскочиха тези от октомври.

Тъй като цената от 5.325 лева в последната борсова сесия за ноември е с пет стотинки под тази от края на октомври, притежателите на такива бумаги трябваше да преглътнат спада в пазарната оценка на банката, която загуби към 5 млн. лева от цената си. Така в този ден борсовите играчи оцениха ПИБ на 585.75 млн. лв..

Книжата на

Централна кооперативна банка

резервираха успокоение през ноември, само че цените въпреки всичко прибавиха малко стойност спрямо октомври. Но това не успокои борсовите играчи и малко от тях излязоха на пазара. Търговията се "вихреше " в тесните рамки сред 1.69 и 1.79 лева за акция. Котировките се усещаха много уютно, в случай че номиналът на тези бумаги е един лев.

Продължи и почналото в края на десетия месец раздвижване в търговията с акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Добрата вест за акционерите на банката от групата на "Химимпорт " е, че двете крайни стойности на цените са по-високи по отношение на октомври.

Най-интересното с акциите на ЦКБ се случи в първата седмица на ноември. В резултат наддаването подвигна цената им до 1.799 лева за един брой и тя по този начин и си остана най-високата за ноември. През октомври играчите плащаха по 1.79 за една такава скъпа книга.

В идващите дни апетитите за търговия утихнаха. Мечтите на вложителите се успокоиха и котировките отстъпиха леко надолу (под 1.70 лева за дял). Цените на акциите на ЦКБ откриха своето равновесие на 30 ноември, когато стъпиха на кота 1.69 лева за един брой. През октомври най-ниската котировка за книжата от групата "Химимпорт " беше при 1.62 лв.. За най-голямо страдание на притежателите на такива бумаги ЦКБ още веднъж е с най-големия спад сред двете гранични котировки измежду четирите обществени банки (-6.06%).

Свиването на котировките в последните търговски дни на ноември лиши още няколко стотинки от цените на тези акции и те затвориха месеца при 1.69 лева за дял. Така в последна сметка останаха с осем стотинки под цената си от края на октомври. А това стопи към 9 млн. лева от пазарната капитализация на кредитната институция и тя към този момент е 199.231 млн. лв.. Което значи, че за първи път от август насам оценката за ЦКБ пада под границата от двеста милиона.

Интригата към акциите на

ТЕКСИМБАНК

подклаждаха прехвърлянията на няколко огромни пакета, които подвигнаха и оборота на "БФБ-София " през ноември. В този месец в половината от борсовите дни имаше покупко-продажби с тези бумаги и бяха трансферирани общо 2 402 579 броя. Заедно с това ТЕКСИМБАНК е компанията с максимален осъществен размер от 6 487 569 лева през ноември.

Активността обаче увеличи цените на книжата на комерсиалната банка, като и най-ниската (2.52 лева.) и най-високата (2.70 лева.) са над платените през октомври. Този неочакван възторг пък оказа помощ и за по-високата пазарна капитализация на банката, която в края на единадесетия месец към този момент е 75.587 млн. лв..

Вследствие на продажби на акции от капитала на ТЕКСИМБАНК към 28 ноември Йонко Данчев Данчев - като акционер, притежаващ 60.67% от книжата с право на глас в "Найденов Инвест " АД, държи непряко общо 1.02% от гласовете в общото заседание на обществената банка.

За 28 декември е планувано изключително общо заседание на акционерите на ТЕКСИМБАНК АД. Те ще гласоподават промени в предмета на активност в сходство с последните промени в Закона за кредитните институции, както и съответното актуализиране на устава на сдружението. Заедно с това е планувано и да бъде утвърден размерът на възнаграждението на Мария Видолова като член на управителния съвет и изпълнителен шеф за периода на мандата й.

Търговията с бумаги на

Българо-американска кредитна банка

напълно угасна през ноември. Една-единствена среща означи борсовата статистика, а в останалите двадесет и една сесии липсваха предложения. Явно всички притежатели на такива бумаги избраха да се радват на постигнатите през октомври 7 лева за акция и солидна оценка на банката.

В единствената борсова сесия цената бе свалена до 6.68 лева за един брой, което извади 8 млн. от пазарната оценка на банката на Цветелина Бориславова. Този път съгласно борсовите играчи БАКБ в края на ноември коства 164.938 млн. лв..

Обикновено търговията на "БФБ-София " се възкръсване в края на годината. Предпразничните разпродажби по някои позиции към този момент са в ход, а някои вложители се надяват освен да завоюват от положителните цени, а и да влагат в нещо друго, да вземем за пример да се включат в коледните и новогодишните мерки. Трети пък го вършат, с цел да спасят каквото могат от вложенията си в края на годината.

Негативен отпечатък върху финансовия ни пазар обаче продължава да оказва депозитната тресчица, която не утихва. Хората избират да натрупат парите си в банки, макар че доходността по влоговете четвърти месец остава без смяна, и то - покрай нулата. А и инвестицията в депозит остава извънредно неатрактивна, защото действително носи негативен приход. Но и това към момента не е фактор за смяна в настройките. Статистиката на Българска народна банка въпреки всичко сочи, че средствата в тази посока в банковата система порастват с 0.2% и в края на октомври към този момент са на стойност 81.6 милиарда лв.. Банкерите са внимателни в прогнозите за смяна, въпреки Асоциацията на банките в България означи, че спадът на лихвите по депозитите е завършил, а понижението е достигнало своя лимит.

От друга страна, притежанието и търгуването на акции от обществените банки дават опция за приемането на някакви прилични доходи от фондовата борса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР