Боровец. Председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат

...
Боровец. Председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат
Коментари Харесай

Председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова участва в педиатричен конгрес

Боровец. Председателят на здравната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ доктор Даниела Дариткова взе присъединяване в 14-тия народен конгрес по педиатрия с интернационално присъединяване, който се организира в Боровец от 27-ми до 30-ти септември. Това оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян .
Наред с богатата научна стратегия, по време на форума в специфичен панел бяха разисквани организационни проблеми на детското опазване на здравето. Чуждестранните лектори споделиха опита на Франция и Португалия в организацията на продължаващото здравно образование и специализацията по педиатрия. Изнесени бяха междинни резултати от огромно европейско изследване за организацията на педиатричната грижа в страните от Европейски Съюз. Окончателните резултати ще бъдат оповестени през ноември. Тогава страната ни ще може да бъде съпоставена с другите страни.
Д-р Дариткова взе участие в оживена полемика за проблемите и вероятните решения за възстановяване на педиатричната помощ. Тя означи, че има положителна наклонността за понижаване на детската смъртност като за 2017 година е 6.4 промила, а по този начин също 10%-ното нарастване на педиатричните пътеки. Депутатът осведоми присъстващите, че от идната година заплатите на специализиращите лекари ще се заплащат от бюджета на здравното министерство, с цел да може страната дейно да се ангажира с казуса за дефицитните специалности и да взе участие интензивно в планирането на специализациите.
По време на форума биха разисквани редица проблеми, за които ще се търси нормативно решение: плавното прекосяване на пациентите с хронични и редки заболявания при навършване на 18 години от педиатри към интернисти; въвеждане на ефикасни механизми на продължаващо здравно обучение; рационализиране на логаритмите на клиничните пътеки с отчитане на особеностите на детската патология; усъвършенстване и унифициране на работата на кабинетите за майчино и детско здраве.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР