Боробудур е най-големият будистки храмов комплекс в света, който се

...
Боробудур е най-големият будистки храмов комплекс в света, който се
Коментари Харесай

Магията на Боробудур - най-големия будистки храм в света

Боробудур е най-големият будистки храмов комплекс в света, който се състои от шест квадратни и три кръгли платформи, декорирани с над 2672 барелефа и 504 скулптури на Буда. Намира се покрай Магеланг в Централна Ява, Индонезия.

Боробудур е строен някъде сред 750 и 850 година. Почти нищо друго не се знае за ранната история на храм. Известно е, че към 60 хиляди кубически метра камък са били изсечени, превозени и издълбани по време на построяването му. Архитектурата му въплъщава трите сфери на съществуването в будистките вярвания – на възприятията, на формата и на безформеното.

Храмът е строен е в продължение на към 75 години и е приключен през IX век – към 400 години преди началото на строителството на внушителните катедрали в Западна Европа. Той е зарязан сред XII и XIV век – поради разпространението на исляма или поради мощно вулканично изригване съгласно другите догатки.

В продължение на епохи е лежал пропуснат и заровен под вулканична пепел. Едва през 1815 година, сър Томас Стамфорд Рафълс разчиства мястото и разкрива паметника.

Рафълс е назначен за губернатор на Ява, когато островът за малко минава под владението на английската корона от 1811 година до 1816 година Той демонстрира голям интерес към локалната история, събира явански антики, пътува доста и беседва с хората. Именно при едно такова пътешестване през 1814 година той чува легендата за загадъчен паметник, прикрит надълбоко в джунглата. Губернаторът изпраща на място един холандски инженер с екип от 200 служащи, които секат дървета, горят шубраци и копаят тонове пръст, до момента в който два месеца по-късно не разкриват още веднъж Боробудур пред света.

Работата продължава чак до 1835 година, когато цялата структура е изкопана от вековната давност.

През 1991 Боробудур получава статут на обект на международното завещание на ЮНЕСКО. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР