Борисов ще предаде символично председателството на Съвета на Европейския съюз

...
Борисов ще предаде символично председателството на Съвета на Европейския съюз
Коментари Харесай

Борисов предава европредседателството на Австрия

Борисов ще съобщи алегорично председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц на 30 юни в град Шладминг.

Преди събитието българският министър председател ще организира работна среща с канцлера Курц и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Те ще обсъдят осъществяването на целите по време на Българското председателство и приемствеността им от Австрия, част от които са тематиките за европейската вероятност и съгласуваност на страните от Западните Балкани, за дигитализацията и за сигурността и миграцията.

В състава на формалната делегация в Австрия ще бъде и министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова

Направихме едно положително председателство, не допуснахме неточности, дадохме добра основа за Австрия, те ще я надградят.

Това сподели министър-председателят Бойко Борисов на взаимна конференция с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск след съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Българският министър председател регистрира стартиралите планове по целите, върху които страната ни работи интензивно през последните шест месеца. Той съобщи, че тематиката за инфраструктурната и цифровата съгласуваност на страните от Западните Балкани е отбелязала мощен прогрес.

„ Всичко това щеше да бъде сложено под подозрение, в случай че с днешния съвет не бяха реализирани резултатите за Република Македония и Албания, в случай че не беше реализирано съглашението сред Гърция и Република Македония. Това дава вероятност за НАТО и Европейски Съюз и прави Западните Балкани доста по-успешни “, акцентира още министър председателят Борисов. Той уточни и подписването на днешната декларация сред България и Гърция за завършването на плана за интерконектора сред двете страни като още един значим фактор в стопанската система на района.

Министър-председателят Борисов означи още, че страната ни даде мощен старт по дебата за бюджет 2020 и за укрепването на банковия и паричния съюз .

„ Всички сме в една лодка, уповавам се, бързо и оперативно по този начин да подготвим банковия съюз и еврозоната, че да може да се оправим с новите провокации “, сподели още министър председателят. Той означи и напъните на страната ни и в областта на обществената политика, цифровата инфраструктура и други

България извърши прелестно и дейно задачата си на ръководител на Съвета на Европейски Съюз , съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Той дефинира работата на нашата страна като забележителна.

По думите на Туск срещата в София на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз и от Западните Балкани е била историческа.

"Най-голямото политическо достижение на председателството е срещата в София. Отначало бях песимистичен, само че министър председателят Бойко Борисов бе оптимист и безапелационен. Оказа се, че той е бил прав. Напълно ясно е за какво софийската среща бе подобен триумф за района, постигнахме политически пробиви . Най-големият триумф на институциите на Европейски Съюз по време на българското председателство бе моята тирада при откриването на председателството в София ", пошегува се Туск.

Европейската комисия е извънредно признателна за ефикасната работа на българското председателство , съобщи ръководителят на комисията Жан-Клод Юнкер.

Председателството се състоя при сложни условия и се оправи доста добре. Беше постоянно намерено за предложенията на Европейска комисия - това е най-голямото достижение, работихме като другари. Софийската среща бе страхотна, българите трансформираха духа в Западните Балкани . Всичко беше наред, добави той.

По време на българското европредседателство

Проведоха се 284 събития, 35 хиляди делегати посетиха страната , а чакахме 20 000 посетители. 2000 души се грижиха за сигурността и логистиката. 1550 специалисти управляваха съвещанията у нас и в Брюксел. Тези данни показа министърът за Българското председателство Лиляна Павлова по време на отчетната полемика във връзка края на шестте месеца, през които България управлява работата на Съвета на Европейски Съюз.

„ България е една дълго защитавана загадка за Европа . Бяхме жигосани като корумпирана и бедна страна. Медиите обаче ни преоткриваха с всяко последващо идване “, добави министър Павлова. Близо 4 000 задгранични медии отразяваха активността на Българското председателство и изпращаха репортери за другите събития. „ Повечето медии бяха възнамерявали да дойдат един път и да ни отразяват онлайн, само че множеството от тях се върнаха не два, а шест пъти да отразяват съвещанията от първо лице “, описа министърът.

От признатите от Естония 105 досиета, България е затворила 7 8, а по другите постигнахме прогрес, регистрира още министърът за Българското председателство. Като най-голямата горделивост на екипите Лиляна Павлова означи пробивът в обществената сфера, с приемането на директивата за командироването на служащите и единното възнаграждение. „ Завършихме 9 от общо 13 досиета в тази сфера, а по някои от тях нямаше единодушие повече от 2 години “, уточни тя. В презентацията си министърът уточни съответните достижения по всички четири целта на Българското председателство.

„ Българите са оптимисти във връзка с напъните и направеното от политиците. Страната е получила интернационален авторитет. Българите са реалисти във връзка с напредъка на страната. Темата „ Западни Балкани “ е оценена като триумф, само че по останалите цели има още работа “. Това сподели ръководещият сътрудник на организация „ Алфа Рисърч “ Боряна Димитрова като извод от направеното социологическо изследване във връзка края на председателството и показано от нея по време на полемиката. Българите са оценили като „ доста добра “ и „ по-скоро добра “ подготовката на страната ни (60 %) и метода, по който се оправя с председателството (62 %). Като значими изгоди от председателството интервюираните са изтъкнати придобиването на интернационален авторитет, самопризнание и интерес към страната ни.

Още детайлности за отбелязването края на българското европредседателство вижте във видеото нагоре.

Вижте още изявления по тематиката:

Лиляна Павлова: Мисията ни беше изпълнена сполучливо

Европейска комисия започва програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани

Прокуратурата даде на съд някогашния шеф на НДК Мирослав Боршош

Павлова: Няма заплаха за председателството, НДК е просто едно място

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР