Борис Надеждин, който се обяви против войната на Русия в

...
Борис Надеждин, който се обяви против войната на Русия в
Коментари Харесай

Без Надеждин и без Навални. Защо президентските избори в Русия може да са важни

Борис Надеждин, който се разгласи срещу войната на Русия в Украйна, няма да може да се кандидатира на идните избори в страната. Това удостовери в понеделник с решението си Върховният съд на Русия.

Новината идва, откакто при започване на февруари Централната изборна комисия (ЦИК) на Русия като претендент за президент. Причината беше непълен брой събрани подписи. Според Надеждин обаче това не дава отговор на истината.

Той сподели в Телеграм, че ще апелира и последното правосъдно решение. " Няма да спра, ще се боря до дъно ", написа той.

Отстраняването му оставя президента Владимир Путин без действителни кандидати на изборите, които ще се проведат сред 15 и 17 март. На тях се чака Путин, който към този момент е управлявал по-дълго от всеки различен в Русия, да бъде избран отново. През февруари различен критик на Путин, който направи опит да се яви на изборите през 2018 година - Алексей Навални ,

Миналия месец Върховният съд отхвърли други две тъжби на Надеждин против решението на ЦИК да не го допусне до присъединяване във вота. Той ги апелира. Съдът заяви, че с последното си решение дейностите на ЦИК към този момент са влезнали в действие.

ЦИК отхвърля регистрацията на Надеждин поради незадоволителния брой годни подписи в поддръжка на кандидатурата му. От комисията са одобрили 95, 587 подписа при нужни минимум 100 хиляди. 9,147 подписа са отхвърлени като съгласно ЦИК част от тях са били на умряли хора, съдържали са неверна информация. Според Надеждин обаче събраните от него подписи са били над 200 хиляди.

Надеждин беше препоръчан за претендент за президент от партията " Гражданска платформа ". Той е единственият политик с президентски упоритости, който обществено осъди съветската инвазия в Украйна и подлага на критика настоящия президент Владимир Путин.
Имат ли значение изборите
Много анализатори дефинират изборите в Русия през 2024 година като показателни за това какво мислят руснаците за войната в Украйна.

Пред АП Абас Галямов , политически анализатор, който е работил за Путин, разказва вота като подобен, при който " множественият избор е сменен с елементарен, дихотомен: " За или срещу Путин сте? ". Той споделя, че това ще бъде " референдум по въпроса за войната, а гласуването за Путин ще се трансформира в гласоподаване за войната ".

Въпреки репресиите и опита за обезвреждане на опозицията вотът се преглежда като опция да се покаже неодобрение против Путин и войната. Малко преди да почине, при започване на февруари, Навални прикани гласоподавателите да отидат да гласоподават и да образуват дълги опашки пред секциите.

" Путин гледа на тези избори като на референдум за утвърждение на дейностите си. Референдум за утвърждението на войната ", сподели Навални в изказване, предадено от зад решетките малко преди гибелта му.

Според него по обяд гласоподават огромна част от хората, което ще направи невероятно да се разбере кой ще гласоподава за Путин и кой - срещу, което няма да изложи на риск гласоподавателите.

" Това ще бъде общонационален митинг против Путин, покрай мястото, където живеете. Това е допустимо за всеки, на всички места. Милиони хора ще могат да вземат участие. И десетки милиони хора ще могат да станат очевидци на това ", сподели Навални.
Останалите претенденти
На изборите в Русия главният кандидат и съвсем сигурен победител ще бъде досегашният президент на страната Владимир Путин . Той ще взе участие като самостоятелен претендент, а в случай че бъде определен, това ще обезпечи петия му мандат.

Останалите претенденти са издигнати от партии, които са другарски настроени към Кремъл и не подлагат на критика Путин.

Това са Николай Харитонов от Комунистическата партия, Леонид Слуцки от националистическата Либерално-демократическа партия и Владислав Даванков от Нова национална партия. Харитонов към този момент се е кандидатирал против Путин през 2004 година, като приключва на второ място.

Всички те са поддържници на Кремъл и на войната на Русия в Украйна.

На последните президентски избори през 2018 година Путин завоюва 76,7 % от гласовете. На второ място беше претендентът на Комунистическата партия, който си обезпечи едвам 11,8 % .

Тогава най-известният съветски опозиционер Алексей Навални също направи опит да се кандидатира, само че той беше несполучлив.

Навални умря в пандиза на 16 февруари, откакто съгласно известията е примрял, до момента в който се е разхождал. Руските управляващи не са показали публична причина за гибелта.

Навални беше откакто управляващите съвсем две седмици отказваха да предадат тялото му на фамилията му. Този ход ускори съмненията, че той е бил погубен, до момента в който е бил в пандиза.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР