Борис Бонев е първият, който обяви кандидатурата си за кмет

...
Борис Бонев е първият, който обяви кандидатурата си за кмет
Коментари Харесай

Борис Бонев: Смъртоносна комбинация от корупция и некомпетентност управлява София

Борис Бонев е първият, който разгласи кандидатурата си за кмет в идните локални избори на 27 октомври. Програмата му за развиване на града е показана на 300 страници и е наречена " План за София ". Той е един от основателите на гражданската организация " Спаси София ", която непрестанно предлага европейски решения за проблемите на столицата и е най-острият критик на скъпите и некачествени поправки. Учил е и е работил в Париж, защитил е две магистратури в Сорбоната - по стопанска система и ръководство и по нововъведения. Роден е в София и живее в кв. " Лозенец ".

Г-н Бонев, кой е най-важният проблем на София, който би трябвало незабавно да се реши?

- Недоброто ръководство на града, което назовавам смъртоносна композиция от корупция и непросветеност, превзела Столичната община и то политическото управление. Това води до низ от проблеми и провали, които сполетяват града ни във време, което исторически видяно е неповторимо за София. Има достъп до познания, достъп до финансови средства и до технологии, само че това до момента не е довело до доста усъвършенстване на живота в града. За последните 10 години в София са вложени 15 милиарда лв. и в случай че не се крадеше, градът щеше да наподобява по напълно различен метод.

Вие имате ли виждане накъде да се развива градът?

- Вече 10 години, откогато " Спаси София " съществува, постоянно сме казвали, че не е нужно да откриваме топлата вода. Благодарение на контактите, които нашата организация има в Прага, Варшава и Будапеща, се срещаме там освен със сродни организации, само че и с администрациите и те са подготвени да споделят опита си.

Столичната община не се възползва от опита на Виена, Париж, Прага или Варшава, макар че идват представители на тези градове, в това число по покана на общината. Но нормално тези срещи минават в презентация от наша страна – какъв брой доста сме свършили и по какъв начин строим метро. И това се споделя на хора от градове с метро от 100 години.

Но метрото не е ли и през днешния ден най-перспективният градски превоз?

- Не е. Строителството му е извънредно скъпо, тежка инфраструктура, която се възнамерява с небосвод 100 години напред. Един метровлак в София има потенциал да транспортира 1100 пасажери, а за един час при къс период сред влаковете приказваме за десетки хиляди пасажери на час в една посока. Само че София не е толкоз огромен град, с цел да има метро на всички места и до квартали, където пътникопоток действително липсва.

Метрото, дублирам, е извънредно скъпа инфраструктура и по тази причина след завършването на Третата метролиния и плануваните отклонения към " Люлин " и " Слатина ", развиването му би трябвало да спре на този стадий и да се фокусираме върху построяването на обособени бързи трамвайни трасета.

Първият ни приоритет е бул. " Тодор Каблешков ". Там упованието е трамваят да транспортира над 65 000 души дневно, правейки го една от най-натоварените линии в града. Той ще дава чудесна кръгова връзка сред квартали, които сега не са свързани.

Сега е време, в което трамваят претърпява своя подем. От 2000 година до момента в над 130 градове по света или за първи път е пусната трамвайна система, или закрита преди години е възобновена. В София, обаче, единствено се закриват трамвайни трасета – над 10 км за последните години от ръководството на Йорданка Фандъкова и това е извънредно недалновидна политика.

Датският проектант Ян Геел, който Фандъкова персонално предложения да направи разбор на София, постави на едно от първите места в отчета си рекомендацията: " Пазете си трамваите! Не повтаряйте грешката, която доста градове по света позволиха да отстранен трамвайната си мрежа! Сега я строят още веднъж и това им коства доста пари. "

Имате ли решение против бурното презастрояване на града?

- Сложен проблем, тъй като е обвързван с неприкосновеността на персоналната благосъстоятелност и с естественото предпочитание на хората да влагат, да се развиват. Но не може да се утежнява качеството на живот на жителите на към този момент построени квартали.

В " Плана за София " предлагаме идея за напълно нов квартал на север сред източната дъга и северната скоростна дъга, над кв. Враждебна. Там е общински терен, на който може да се построи пътна инфраструктура, метростанция, паркинг. Целият парцел би трябвало да бъде парцелиран и да е подготвен за строителство. След това общината да договаря с вложителите на терени в презастроените квартали на София за замяна на парцелите. Имаме методология по какъв начин да стане това. По този метод първо ще спасим междублоковите пространства, с цел да има зелени площи там и второ - ще изместим капиталовия фокус и развиването на София в посока север.

Северна София в този момент е тотално забравена – квартали като " Хаджи Димитър ", " Надежда ", Орландовци, " Левски " на процедура са оставени на самотек. Преместването на фокуса на север ще балансира развиването на града.

Какво се крие зад бързането на Столичната община в края на мандата да стартира процедурата за избор на компании, които да чистят София през идващите 5 години?

- Ако изтичат периодите на договорите, няма по какъв начин общината да не стартира процедурите, само че е доста подозрително в последните месеци на този общински съвет, изключително с упованието, че идващият ще е доста по-различен. За нас това е опит на мафията да захлеби за последно, тъй като не е несъмнено дали след изборите ще продължи да работи по същия метод.

Тук смъртоносната композиция от корупция и непросветеност ще докара до блокиране на бъдещия общински съвет за справяне с проблемите на чистотата, поради тези контракти, които ще бъдат подписани с фирмите-изпълнители в този момент най-вероятно.

Кои биха били по-опасни като болшинство в бъдещия общински съвет – ГЕРБ или Българска социалистическа партия?

- Винаги, когато би трябвало да се гласоподава огромна спекулация в Столичния общински съвет тези две партии гласоподават дружно. И освен те – и Реформаторският блок с някои изключения, и Патриотите. Има естетика сред всички тях, когато става въпрос за далавери, ощетяващи столичаните.

Ние нямаме желание да се обвързваме с партии, тъй като сме уверени, че това е верният метод за водене на локална политика. Ние сме част от наклонност, която е в доста градове и на Запад, и на Изток – на цивилен организации, които най-добре схващат проблемите на града, боли ги за него и се заемат с ръководството. И се оправят много сполучливо.

Как бихте решили разногласието за паметника на Съветската войска?

- Това, което считам да направя, когато стана кмет, е да отстрани надписа, тъй като исторически не е правилно, че Съветската войска ни е освободила. И ще спра до там.

Фокусирането върху досиета, лустрации, монументи и така нататък, вместо да се взрем в бъдещето и по какъв начин да излезем от кочината, в която сме затънали, е губене на гражданска сила. Да оставим това в бъдеще да го решат и оценят по-умни хора.

Централната баня какво да бъде – музей или баня?

- Трябва да бъде баня. При състояние, че София е зародила на това място, поради термалните извори, ние в ХХI век при толкоз благоприятни условия за туризъм и за прилагане на тази вода – за пиянство, за лекуване, за отопление даже, да оставяме хиляди литри всекидневно да се изливат в канализацията е безотговорна политика.

Музеят на София може да остане в централната част на банята, само че неговото място, съгласно мен е в Царските конюшни, откакто се реставрират. И без това главните експонати на музея са каляските на Фердинанд, т.е. по-подходяща постройка надали има в София. Така ще се изтегли и туристическият интерес в тази част на столицата.

Как бихте улеснили метода на софиянци към Витоша?

- В нашия " План за София " сме планували няколко автобусни излетни линии до основни места в планината, както и възобновяване на Княжевския въжен превоз.

За задачата компании като " Витоша ски ", би трябвало да бъдат отстранени от парка. Това може да стане доста елементарно – компанията е притежател единствено на оборудванията на въжените линии, само че не и на земята под тях. Ако оборудванията са рискови, една заповед за премахването им би свършила работата този монополист на парк " Витоша " да бъде отхвърлен.

Как Скопие и Сараево, които са по-бедни общини от София, могат сами да си построят лифтовете, а ние да не можем? Смятам, че Столичната община би трябвало да възвърне Княжевския въжен превоз и да го експлоатира.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (25)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР