БОРИКА АД, лидер в предоставянето на услуги за финансовия сектор

...
БОРИКА АД, лидер в предоставянето на услуги за финансовия сектор
Коментари Харесай

БОРИКА и BULPROS изградиха платформа за съответствие с изискванията за платежните услуги

БОРИКА АД, водач в даването на услуги за финансовия бранш в България, в партньорство с BULPROS, най-бързо разрастващата се софтуерна компания, учредена у нас, сполучливо построиха стандартизирана платформа за сходство на банките с нормативните условия на Директива (ЕС) 2015/2366, регламентираща платежните услуги (Payment Service Directive или PSD2), които влязоха в действие през март 2019 година Целта на плана е да се подкрепят доставчиците на платежни услуги предвид на новите механически стандарти, които се постановат с въвеждането на PSD2. Според Директивата, всички банки в Европейския съюз би трябвало да дадат сигурен и типов достъп на доставчиците на платежни услуги до платежните сметки на потребителите за информация по сметка и за иницииране на заплащане.

Иновативната услуга XS2A Gateway дава опция банките да обезпечат портал за достъп до документите на своите приложни програмни интерфейси (API) и тестовите си среди (Sandbox) и да следват регулаторните механически стандарти на PSD2. Услугата покрива условията на Директивата, като обезпечава сигурен и типов достъп до платежните сметки на потребителите, гарантирайки както сигурността на заплащанията, по този начин и надеждната среда за осъществяването им.

Споделената платформа XS2A Gateway, построена от БОРИКА и BULPROS, е добра опция за банките у нас да реализират ценовоефективно и бързо сходство с тези регулаторни условия и да се приспособят към новата конкурентна среда на „ отвореното банкиране “. Решението е построено върху платформата IBM API Connect и се основава на Националния механически стандарт БИСТРА (Банкови Интерфейси за Стандартизирани Разплащания).

„ БОРИКА има водеща роля за въвеждането на новата платежна инструкция PSD2 у нас и това е напълно естествено, поради функционалността, която компанията извършва на банковия пазар в страната “, споделя Мирослав Вичев, Главен изпълнителен шеф на Дружеството. “Познаваме чудесно банките и техните условия, доверието в нас е потвърдено във времето и това разрешава огромна част от интервенциите на банките да се правят като изнесена услуга, от наши екипи и в наша среда. Смятаме, че експертизата на БОРИКА, съчетана с богатия опит на BULPROS в областта на платежните услуги, и опцията им паралелно да осъществят голям брой интеграции с разнообразни банки, води до едно сполучливо партньорство в интерес на доставчиците на платежни услуги “, добавя още господин Вичев.

Според Ивайло Славов, Изпълнителен шеф на BULPROS: „ Динамичното развиване на технологиите и навлизането им във всички сфери трансформира навиците и упованията на потребителите. В резултат обичайните бизнес модели, в това число и банковият, са изправени пред нуждата да се трансформират и цифровизират. В този подтекст BULPROS и БОРИКА дават новаторско решение, което оказва помощ на финансовите институции както да покрият условията по настоящата инструкция PSD2, по този начин и да отговорят на актуалните пазарни условия и да се възползват от новите бизнес благоприятни условия на отвореното банкиране “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР