Борбата с прането на пари и финансиране на тероризма през

...
Борбата с прането на пари и финансиране на тероризма през
Коментари Харесай

Борбата с прането на пари ще бъде приоритет за ЕП през тази година

Борбата с прането на пари и финансиране на тероризма през тази година ще бъде измежду целите за Европейска комисия и Екологичен потенциал, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Той напомни, че към този момент е реалност по-прозрачна и по-точна методика за правенето на лист с високорискови трети страни със стратегически недостатъци в нормативните си уредби за битка с тоя вид закононарушения. Идеята е да се разпознават страните, които съставляват основна опасност за финансовата система на Европейски Съюз, и да се поддържа по-тясно съдействие със Специалната група за финансови дейности (FATF), посочи Радев.

Още през първото тримесечие на годината ще бъдат оповестени новите правила по шестте стълба, с които ще бъдат в допълнение подсилени защитните механизми на Европейски Съюз за противопоставяне на прането на пари и финансирането на тероризма, уточни Радев. По думите му пакетът от ограничения би трябвало да подсигурява единна нормативна уредба и нейното дейно използване, по-добри контрол и съгласуваност сред звената за финансово разузнаване на държавите-членки, по-активно правосъдно и полицейско съдействие.

Предстои Европейска комисия да разгласи законодателното си предложение за правната рамка за потребление на изкуствения разсъдък, сподели още евродепутатът. Той напомни, че в края на предходната година Екологичен потенциал одобри три отчета, които обрисуват по какъв начин Европейски Съюз да регламентира приложното поле на изкуствения разсъдък по повод етичните стандарти, гражданската отговорност и правата върху интелектуалната благосъстоятелност. По думите на Радев на пленарната сесия през тази седмица ще се гласоподава и отчет за потреблението на изкуствения разсъдък за цивилен и военни цели, като концепцията е да бъде наложена възбрана на изцяло самостоятелните оръжия.

Позицията на Радев е, че гласуваните от Екологичен потенциал рекомендации по тематиката с изкуствения разсъдък са доста значими, защото приканват човешкият контрол да бъде обезпечен, а ръководещите високорискови технологии с изкуствен интелект да носят отговорност при положение на породени вреди. Освен това се упорства за ефикасни ограничения за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, добави евродепутатът. По думите му съображение за това е фактът, че единствено за последното десетилетие растежът на оповестените заявки за патенти доближава 400 %.

През тази година следва работа и по новия проект на Европейски Съюз за миграцията, сподели още Радев. Неговите персонални упования обаче са, че по тази тематика мъчно ще се реализират взаимни отстъпки сред страните. Голям приоритет на европейските институции е и смекчаването на отрицателното икономическо и обществено влияние на COVID-кризата, добави евродепутатът. Той напомни, че дълготрайният бюджет на Европейски Съюз, комбиниран с самодейността NextGenerationEU, която е краткотраен инструмент за стимулиране на възобновяване, обезпечава общо 1,8 трилиона евро.

Това е най-големият пакет от тласъци, финансиран в миналото от бюджета на Европейски Съюз, и ясно доказателство, че европейската взаимност е в деяние, уточни евродепутатът. Според него българското държавно управление е съумяло да контракти отлични параметри за страната ни и тя е измежду безспорните печеливши от разпределението на обезпеченото еврофинансиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР