Борбата с коронавируса има няколко насоки. Първият ключов момент са

...
Борбата с коронавируса има няколко насоки. Първият ключов момент са
Коментари Харесай

Какво не трябва да докосваме и къде вирусът остава с часове?

„ Борбата с ковид има няколко насоки. Първият основен миг са административните ограничения, които държавното управление взе в точния момент. Личната хигиена е вторият основен миг в борбата със болестта. Вирусът се задържа във въздуха прекомерно малко. Най-дълго време остава по металните детайли. Входните порти са доста рискови ”, това сподели в студиото на „ Здравей, България ” проф. Емил Воденичаров от катедра „ Хигиена ” в МУ-София, съобщи Нова.

Той изясни, че проникването на вируса става посредством лигавиците – очите, носът и устата. „ Най-голям провинен за преместването на това тежко заболяване са ръцете. Те би трябвало да се мият при всяко хранене и взимане на медикаменти. При дамите е значимо ръцете да са чисти и при гримиране, както и когато си слагаме контактни лещи на очите. Миенето на ръцете би трябвало да става със сапун.

„ Измиването на плодовете и зеленчуците става с вода, само че не и с дезинфектанти. Обувките би трябвало да се събуват още при започване на жилищното помещение. Връхните облекла би трябвало да бъдат изнесени на открито. Най-мръсен аксесоар е телефонът ни. Учени са открили, че там има 10 пъти повече микроорганизми от тези по тоалетните чинии. Това е един резервоар за болести ”, добави Воденичавор.

" При разчистване у дома и липса на дезинфектант може да се употребява белина, както и парочистачка ", приключи той.

Светът е изправен пред тестването COVID-19. Само дружно можем да се оправим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте рекомендациите на специалистите. Погрижете се за себе си, за околните си и за близките.

Останете си у дома – пазете човешкия живот!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР