Борбата с климатичните промени, Brexit и безработицата – това са

...
Борбата с климатичните промени, Brexit и безработицата – това са
Коментари Харесай

Повече власт за Европейския парламент - това поиска председателят на ЕП

Борбата с климатичните промени, Brexit и безработицата – това са главните провокации пред Европейския съюз съгласно ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни. Таяни приказва в пленарна зала преди утрешната тирада на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той ще приказва в 10:00 часа сутринта българско време.

От позиция на Таяни укрепването на Европейския съюз зависи извънредно от пълномощията на Европейския парламент. Той настоя Екологичен потенциал да може да предлага законодателни текстове непосредствено, а не както е сега – всяка самодейност за правене на законодателство наложително би трябвало да премине през Европейската комисия, която да я оформи юридически и да я даде на Европейския парламент.

"Европа би трябвало да бъде изменена в избрани области, само че на първо място би трябвало да вървим напред ", съобщи Таяни, представен от EurActiv. Той видя като области, в които има прогрес, военният бранш, както и фактът, че в Европейски Съюз роумингът беше унифициран.

В своите думи Таяни не засегна скорошния скандал с Юнкер, при който ръководителят на Европейска комисия дефинира като неуместно държанието на евродепутатите при чуването на отчета за европредседателството на Малта. Причината – едвам 30-тина депутати от 751 бяха в залата.

Речта на Таяни беше предхождана от обръщения на водачите на две от огромните политически групи в Екологичен потенциал. Председателят на социалистите (ПЕС) Сергей Станишев изиска от Юнкер да извърши обещанието си за обществена Европа на най-високо равнище, обещано през 2014 година. Почти в края на мандата на господин Юнкер ние чакаме предложение по какъв начин да стане това, споделя Станишев в особено писмо и предизвестява, че времето изтича – по тази причина е и належащо Европейска комисия да изготви и показа съответен проект. Станишев упорства, че Юнкер би трябвало да се захване с това, а не да приказва за "Европа на разнообразни скорости ". Припомняме, че при започване на пролетта на тази година Юнкер показа така наречен бяла книга с петте разновидността за развиване на Европа след Brexit, като един от тях е "да вършим повече дружно " т.е. да се върви към федерация.

Същевременно водачът на АЛДЕ Ги Верховщад разяснява, че в този момент е редно да се обърне внимание на постигнатото в Европейски Съюз година след Brexit. Еманюел Макрон завоюва във Франция и това е образецът, че Европейски Съюз сполучливо се бори с популизма, счита някогашният белгийски министър председател. Той сподели и, че през последните две години Юнкер и Европейска комисия са били прекомерно заети с спешен мениджмънт и е редно от 2018 година да стартират същински промени на Европейски Съюз, които да бъдат осъществени в период от 2-3 години.

Actualno.com
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР