Подобно на COVID-19, и коклюшът и ваксината срещу него попаднаха

...
Подобно на COVID-19, и коклюшът и ваксината срещу него попаднаха
Коментари Харесай

Не вярвайте на лъжливи конспирации, погрижете се за здравето си! Ваксината срещу коклюш е щадяща с мининмални странични реакции

Подобно на COVID-19, и коклюшът и имунизацията против него попаднаха в огромна дезинформационна акция. Кой лъже и какви са обстоятелствата, открива инспекция на бТВ.

Заедно с растежа на инфектирани с коклюш у нас през последните дни, лавинообразно порастват и тайните теории за болестта. Сред тях, че „ още веднъж ни пръскат с вируси “ или даже че протичащото се е поради пустинния прахуляк от Сахара във въздуха.

Най-много обаче са погрешните изказвания, свързани с имунизацията против коклюш. В обществените мрежи нейната сигурност се слага под подозрение. Научните данни обаче са безапелационни - няма място за терзание.

„ Ваксина, с цел да се пусне в продажба, е предходна през серия от изпитвания – първо на лабораторни животни, с цел да се потвърди нейната имуногенност и сигурност. След това на по-малка и по-голяма група доста тежки и съществени изпитвания. Така че това, което стига до продажба, лицензираните ваксини, с които разполагаме, са минали доста щателна инспекция “, изяснява шефът на НЦЗПБ Ива Христова.

„ Ваксините са потвърдено най-ефективният метод за предотвратяване от инфекции, който познаваме досега. Просто това е следващото заболяване, за което има ваксина и е доста комфортно още веднъж да се приказва за ваксини – че не са ефикасни, че са рискови, че има чипове “, споделя Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн и специалист по сигурност на имунизациите.

„ Ваксините за коклюш, които се употребяват все още, са ацелуларни, т.е. те даже не съдържат цяла бактериална клетка, а единствено някои от главните имуногени, главните протеини, против които е ориентиран имунният отговор. Това е щадяща ваксина, понася се доста добре, с минимално странични реакции, свързани главно в мястото на използване на имунизацията “, добавя Ива Христова.

Грег Хъгс и брачната половинка му от Австралия губят четиримесечния си наследник Рали, откакто той се заразява с коклюш. След гибелта му насочат апел за имунизация към бъдещите майки.

„ Рали беше изцяло крепко бебе и както множеството нови родители, ние бяхме извънредно щастливи. Коклюшът ни удари изненадващо. Започна със слаба кашлица и бързо прерасна в извънредно заболяване - виждахме сина ни, обвързван с голям брой системи, тръби. Почина от сърдечна непълнота. Бих призовал всяка бременна жена да се имунизира в последния триместър. Доказателството е там - имунизацията е сигурна и е ефикасна. Не мога да го подчертая задоволително - това е безвредна ваксина “, споделя Грег.

Друго погрешно изказване свързва имунизацията против коклюш с аутизма. „ Няма никаква връзка сред имунизиране за коклюш и вероятно аутизъм или някакви сходни изказвания, никакви литературни данни. Въпросът е проучван. Това е ваксина, която се употребява от доста години. С доста насъбран към този момент опит с нея и материал. Няма сходни известия. Това са стартира и за други ваксини, само че се отхвърли “, разяснява Ива Христова.

„ Това е доста остаряла доктрина, че имунизацията за дифтерит, тетанус и коклюш е причина за аутизъм. Изследванията, публикациите, които са открили тази връзка, са един от най-големите кавги в научните среди, защото потвърдено и със правосъден развой тогавашният академик, който ги беше разгласил, си призна, че са безусловно измислени данни. Просто е желал да получава финансиране от организации, подкрепящи проучванията в региона на аутизма “, напомня Аспарух Илиев.

Антиваксърски придвижвания към този момент провокираха суматоха в редица страни в Европа. В Хърватия и Сърбия, да вземем за пример, здравните управляващи ги показаха като спънка за оправянето с епидемиите. И в причина за засилаване на недоверието към имунизациите.

„ Неваксинираните разчитат на равнището на отбрана, което се обезпечава от имунизираните. Но би трябвало да знаят, че и на имунизираните не е задоволително равнището, тъй че могат да се разболеят и че при неваксинирането е доста по-тежко преболедуването. Особено за новородените е извънредно значимо всички хора, които са в контакт с детето, да бъдат имунизирани, с цел да сме сигурни, че тази смъртоносна зараза няма да стигне до детето “, разяснява Ива Христова.

Кормит Авитал от Австралия е някогашна антиваксърка. Тя употребява обществените мрежи, с цел да опише през какво са минали тя и детето ѝ след конфликт с коклюш.

„ Беше призрачен сън. Бях извънредно здрава бременна жена. Без проблеми, затруднения. През последните две седмици на бременността ми съумях да се заразя с коклюш. Не знам по какъв начин. Родих, кашлях малко. Предала съм ѝ го... Кашлицата ѝ стана ужасна, като във филм на ужасите - кашляше до посиняване, не можеше да диша, отивахме в болничното заведение. След това беше добре, след това отново в болница, не дишаше за 3 минути. Тя беше в четвърта седмица и на всеки час трябваше да заставам тук, да виждам по какъв начин става синя, да ѝ давам О2, да я виждам по какъв начин плаче, по какъв начин не може да се храни. Тя е единственото и първото ми дете и в случай че можех да върна времето, бих се ваксинирала “, споделя Авитал.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР