Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на

...
Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на
Коментари Харесай

Болни от рак сърби ще съдят НАТО

Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на НАТО поради бомбардировките с обеднен уран и първите тъжби се чакат в края на септември и през октомври, оповестиха медии в западната ни съседка.

Медиите цитират ръководителя на Гражданското съдружие "Обеднен уран " Свето Него. Жалбите ще се подават поотделно, изясни той.

"Ще съдим страните членки на НАТО за материални и нематериални вреди. Ще стартираме с тъжби срещу пет страни " и ще се договорим кои да бъдат те, сподели Него.

През идващите месеци ще бъдат образувани работни групи, които ще пишат жалбите. Зад плана стоят Адвокатската камара на Сърбия, Адвокатската камара на Белград и част от Адвокатската камара на Ниш.

Най-важно за сръбските жители е, че италиански съд удостовери причинно-следствената връзка сред обеднения уран и заболелите бойци, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово.

"Съдът в Италия дефинира обезщетения на болните от рак бойци и фамилиите им от 200 000 до 500 000 евро и ние ще желаеме същите компенсации за нашите жители ", сподели юрист Сърджан Алексич, ръководител на организационния комитет на симпозиума за последствията от бомбардировките с обеднен уран.

Белград е решен да потвърди последствията от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, сподели предишния месец председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

Имаме обвързване към жителите след изчерпателна работа да им съобщим истината, защото това е закононарушение без казус, съобщи тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР