БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема Българско

...
БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема Българско
Коментари Харесай

БНБ показа сребърната възпоменателна монета и новата желязна двулевка, посветени на Европредседателство


Българска народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тематика „ Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 година ” и разменна монета с номинална стойност 2 лв. на същата тема, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От 2 януари 2018 година Българската национална банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено отчасти позлатяване на тематика "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.". Тя ще се продава на касите на Българска народна банка и „ Дружество за касови услуги “ в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив за 66 (шестдесет и шест) лв..

От тази дата Българска народна банка пуска в обращение и разменна монета с номинална стойност 2 лв. на тематика "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.".

По отношение на избора да бъдат издадени две монети подуправителят на Българска народна банка Калин Христов напомни, че исторически Банката постоянно е отбелязвала главните събития, свързани с интеграцията на България. „ Още през 1993 година с сключване на контракт за асоцииране към Европейски Съюз, издаваме първите възпоменателни монети ”, сподели той и уточни, че години по-късно още веднъж издават възпоменателни монети. През 2005 година след сключване на контракта за присъединение към Европейски Съюз, издават за първи път възпоменателна и разменна монета. През 2007 година за присъединението на България към Европейски Съюз. „ Сега през 2018 година по отношение на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз използваме същия модел, издаваме сребърна възпоменателна монета с отчасти позлатяване, отдадена на първото българско председателство и разменна монета, на гърба й ще бъде репликирано логото, както и на възпоменателната ”, уточни Калин Христов.
 Българска народна банка сподели сребърната възпоменателна монета и новата желязна двулевка, отдадени на Европредседателство Българска народна банка сподели сребърната възпоменателна монета и новата желязна двулевка, отдадени на Европредседателство / БГНЕС  Българска народна банка сподели сребърната възпоменателна монета и новата желязна двулевка, отдадени на Европредседателство Българска народна банка сподели сребърната възпоменателна монета и новата желязна двулевка, отдадени на Европредседателство / БГНЕС
Главният касиер на Българска народна банка Стефан Цветков сподели, че сребърната възпоменателна монета с нанесено отчасти позлатяване е с номинална стойност 10 лева Метал, от който е направена сребро, с проба 999/1000, с нанесено позлатяване върху вътрешния кръг от двете страни на монетата. Тиражът е 3000 броя. На лицето на монетата в позлатения вътрешен кръг е изобразена емблемата на Българската национална банка годината „ 1879 “ върху лентата; под нея на два реда – номиналната стойност „ 10 ЛЕВА “; тъдява надпис „ БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА ” и годината на емисията „ 2018 “. Гърбът на монетата - в позлатения кръг е изобразено логото на Българското председателство; тъдява надписи „ Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз ” и „ eu2018bg “.

Разменната монета с номинал 2 лв. също е в обращение от 2 януари 2018 година Тиражът е 500 000 бр. Във вътрешния кръг на лицето на монетата е обозначена номиналната стойност с цифрата „ 2 “, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични детайли от пресечени линии, ситуирани и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „ ЛЕВA “. Буквите стартират от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг. Годината на емисията, „ 2018 “, е ситуирана върху външния пръстен, вдясно от текста „ ЛЕВA “. На гърба на монетата във вътрешния кръг е изобразено логото на Българското председателство; тъдява надписи „ Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз “ и „ eu2018bg “.

Българска народна банка акцентира, че банкнотите с номинална стойност 2 лв., излъчвания 1999 година и 2005 година, както и разменната монета от 2 лв. от 2015 година, не престават да бъдат законно платежно средство дружно с новата разменна монета от 2 лв. от 2018 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР