Близо 870 хил. дка земеделска земя е обявена за продажба

...
Близо 870 хил. дка земеделска земя е обявена за продажба
Коментари Харесай

Пазара на земя се активизира​

Близо 870 хиляди дка земеделска земя е оповестена за продажба през тази есен в България. Това сочат систематизираните данни на брокери на недвижими парцели. Броят на притежателите, които желаят да сключат договорка за притежаваната от тях земя, надвишава 58 хиляди души. Почти половината от тях сега са отдали земята си на арендатор, само че приходите от аренда са под упованията им и за това са решили да продават. Ръст на подписаните покупко-продажби регистрират и нотариусите. Според тях есента, след прибирането на реколтата, е обичайно мощен сезон за сделки.

Най-честата причина продажба на аграрни парцели продължава да е нуждата от свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания, свързани със здравето на притежателите. Това излиза наяве от последното изследване на компанията за ръководство на поземлени активи „ Агрион “. Притежателите и наследниците се вземат решение на договорка, също по този начин, в случай че им следва придобиване на различен парцел, за образуване женитба, за прехрана на студент или идно тръгване в чужбина. Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, защото не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат опция независимо да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят.

Според формалните данни на Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС), през 2018 година се е нараснал размера на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За съпоставяне преди година изоставените имоти са били с над 16 хиляди декара по-малко.

В по-голямата си част пустеещите земи са благосъстоятелност на хора, които са в чужбина или живеят в София или другите огромни градове и поземлените им активи са на над 100 км. разстояние от вкъщи им. Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова опция да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, защото имат други специалности.

Според изследването на „ Агрион “ притежатели на аграрни земи са най-вече хора над 55 година, като размера на притежаваната от тях земя е приблизително към 20 дка, които обаче са разхвърлени в разнообразни землища. В множеството случаи парцелите са раздробени на дребни елементи от наследници и за тях постоянно се водят правосъдни разногласия.

Анализът на „ Агрион “ демонстрира, че най-важните фактори избора на покупател са сигурността на договорката и бързото й осъществяване. Повечето притежатели на земя, които са решили да продават, избират евентуалният покупател да е българска компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка. Компанията държи водеща позиция измежду компаниите, чиито услуги биха употребили притежателите на земя и продаващите. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския отрасъл.

Проучването демонстрира още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името „ Агрион “ и от ден на ден хора са посетили някой от районните офиси на компанията в опит да сключат договорка. Според отчета, съществено преимущество на компанията е, че предлага безвъзмездна оценка на парцела. Желаещите да продадат земята си могат да го създадат в някой от 20 офиса „ Агрион “. На разположение е и онлайн поръчка за безвъзмездна оценка или продажба на адрес http://agrion.bg/bg/request/sell/.

„ С осъществяването на безвъзмездни оценки желаеме да помогнем на притежателите на аграрни земи да добият действителна визия за пазарната оценка на активите им и каква цена да чакат, в случай че решат да продадат парцела си “, споделиха от управлението на

„ Агрион “. Това икономисва време и разноски на притежателите и ще им помогне да вземат осведомено решение.

Стойността на поземления парцел се въздейства най-много от местоположението, землището, транспортната досегаемост, съществуването на връзки, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също въздейства на цената на поземлените активи, осведомят специалистите в сектора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР