Близо 50% от жените над 15-годишна възраст в ромска общност

...
Близо 50% от жените над 15-годишна възраст в ромска общност
Коментари Харесай

Мария Методиева: България е на едно от челните места по ранна бременност в ЕС

Близо 50% от дамите над 15-годишна възраст в ромска общественост са били обект на принуждение в изискванията на домашно принуждение или принуждение, учредено на пола, демонстрират изследванията.


Държавата към този момент е подхванала съответни ограничения за смяна на законодателството, само че това също не е задоволително.

Необходимо е да се работи в посока на предварителна защита, на повишение на информираността на всички млади дами, освен на дамите от ромски генезис, за това какво е да бъдеш обект на домашно принуждение и по какъв начин да постъпиш тогава, когато то се случи, и какво да направиш, с цел да не се стига до там въобще.

Това сподели в изявление за БГНЕС Мария Методиева, програмен шеф във Фондация „ Тръст за обществена опция ".

Методиева акцентира, че ранната бременност в ромската общественост е мит. „ България е на едно от челните места в границите на Европейския съюз по ранна бременност на девойки въобще, без значение на техния етнически генезис ", съобщи тя и уточни, че тук още веднъж е доста значима ролята на фамилията, на учебното заведение, на страната във връзка с повишение на информираността и нуждата от по-добро полово здраве за децата и младежите.

Програмният шеф в гражданската организация изясни, че това, което вършат в „ Тръст за обществена опция ", е в посока помагане през медицински грижи. „ Медицински експерти дават грижа на млади девойки до 22 година при открита ранна бременност, по какъв начин да се грижат за себе си до момента в който са бременни, по какъв начин да се грижат за детето до момента в който навърши 2 година ", добави Методиева.


Тя посочи, че в границите на профилирана здравна помощ се дава и наставническа такава, която да накара майката да види своите благоприятни условия за развиване откакто детето се роди и по какъв начин да продължи живота си оттова нататък. „ Ранните изследвания демонстрират, че дамите, които са приключили тази стратегия за профилирана патронажна грижа, техният дял на взаимозависимост от обществени помощи е доста по-малък, спрямо всички останали, които не получават такава поддръжка ", означи програмният шеф, като акцентира, че и делът на дамите, които стартират работа в границите на програмата, също е доста висок, както и действителното включване на сътрудниците при развъждане на детето.

Методиева добави, че е доста мъчно да се прекратят сходен вид ранни бременности и че България не е изключение от случаите в Европейски Съюз. Според нея сходен вид стратегии би трябвало да получат по-широко разпространяване, подкрепени от Министерството на здравеопазването и от националните политики, тъй че всяка една жена да има опция и достъп до такава здравна и профилирана грижа в границите на първите 2 година откакто роди дете.

Тя разяснява, че напоследък сме очевидци на голям медиен отзив на случаи на домашно принуждение. Онова, което я тормози, е, че към момента живеем в доста закореняло във връзка с публичните правила общество и считаме, че това, което се случва сред стените на нашия дом, не би трябвало да получава никаква видимост или чуваемост на открито. „ Това е и главният проблем на всяка една българска жена – какво ще бъде отношението на хората към нея, в случай че те схванат, че тя е била насилвана, в случай че се разведе, в случай че остане сама да гледа дете. Този вид публични правила към момента са необятно публикувани и са предмет на недобро отношение от страна на непосредствената общественост по отношение на всяка една жена – родители, родственици, другари ", счита Методиева.

Програмният шеф добави, че към момента се гледа с неприятно око на дамите, които вземат решение да създадат избор да изоставят своя сътрудник или брачен партньор, тъй като той я насилва или душевен я тормози. Според Методиева няма необятна социална поддръжка, която да накара една жена да се усеща сигурна и да направи този избор напълно умишлено, и точно това е належащо да се промени. „ И в тази връзка доста ми се желае българската страна да промени отношението си към гражданските организации, тъй като гражданските организации по целия свят са тези, които имат достъп, имат метод, имат направени методологии, с които да дават тази незабавна отбрана и поддръжка на една жена, майка, която е потърпевша от сходен вид принуждение ", съобщи тя.

Методиева е безапелационна, че българската страна би трябвало да намерения с изключение на за законодателните промени, които сега се одобряват, а други се готвят, че нуждата от политики, които да са финансово обезщетени, е доста сериозна.


На въпроса по какъв начин си изяснява, че в обществото ни към момента има хора, които, когато става въпрос за принуждение, считат, че не би трябвало да се приказва, програмният шеф в „ Тръст за обществена опция " отговори, че имаме конфликт на генерации, който ще продължи още към 10 – 15 година Методиева, обаче, вижда, че 25 – 30-годишните хора имат по-освободено мислене, отвън това патриархалното, години наред насаждано във връзка с това каква е обществената и биологичната роля на дамата. Оказва се, че към момента има образци на родители, които възпитават децата си по този метод, което съгласно нея основава предпоставки за мащабиране на казуса с насилието в бъдеще. Тя прикани да се приказва доста през медиите, да се приказва с гражданските организации, да се споделя опитът, който всяка една организация, която работи в тази област, има. „ И най-много българската страна да предприеме ограничения, които са отвън формалните ограничения за смяна на закона, отвън подобряването на имиджа си като политически партии, а да има действително осъществяване на това, което се възнамерява ", сподели още дамата.

Методиева изясни, че в страната ни има доста малко цивилен организации, където дамите могат да потърсят помощ, както и че това се дължи на неналичието на финансови средства. „ Всички дами, с чиито случаи съм се сблъсквала аз, са получавали поддръжка само и единствено от цивилен организации. Българската страна като че ли е абдикирала от тази си функционалност ", акцентира тя.

Програмният шеф въпреки всичко уточни, че и Министерството на правораздаването през Националните си бюра за правна помощ оказва поддръжка и правна отбрана на дами, потърпевши от принуждение, само че казусът е, че тази поддръжка се оказва в доста малко области в страната, т.е. належащо е тази поддръжка да се разшири и всяка една жена, първо, да има информация за това, и, второ, да има достъп до този вид поддръжка.

„ Тогава, когато един човек стане обект на домашно принуждение, той би трябвало да има поддръжка, а, с цел да има поддръжка, българската страна би трябвало да свърши своята работа в лицето на Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Министерство на труда и обществената политика. Необходимо е да се работи задълбочено, да не се възнамеряват ограничения единствено на хартия, а да се даде задоволително качествена поддръжка и под формата на финансова помощ ", заключи Методиева./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР