Близо 400 хиляди лева ще трябва да върне МБАЛ-Велинград на

...
Близо 400 хиляди лева ще трябва да върне МБАЛ-Велинград на
Коментари Харесай

МБАЛ Велинград връща над 390 хил. лв. на Касата

Близо 400 хиляди лв. ще би трябвало да върне МБАЛ-Велинград на НЗОК. Това гласи дефинитивно решение на Върховния административен съд (ВАС), което напълно удостоверява мнението на административните магистрати в Пазарджик от 10 декември предходната година, осведоми „ Марица “. Наказанието е край на абсурда, разразил се след.

Казусът е гледан от Върховен административен съд по тъжба от МБАЛ-Велинград против писмена покана от Здравната каса в Пазарджик за възобновяване на непозволено получени суми за 2020 година - 368 804,30 лв. по клинични пътеки и 24 961,20 лв. за медицински произведения, или общо съвсем 394 хиляди лв..

Констатирано е, че лекарите, вписани като причинители на здравната активност по клинични пътеки, не дават отговор на условията за осъществяване на процесните клинични пътеки предвид на доказателствата за здравната им подготовка и условията на медицинските стандарти, използвани все още на осъществяване на активността, написа в решението.

Съдът е разгледал всъщност жалбата на болничното заведение, която приел за неоснователна и я отхвърлил. Установеното от фактическа страна приел за подкрепено с доказателствата по делото, като не приел здравната експертиза по повод квалификацията на един от лекарите, коментирал показаните писмени доказателства за него и приел, че не могат да удостоверят подготовка съгласно условията на медицинския стандарт за лекуване по клинични пътеки.

От Върховен административен съд се произнасят, че възраженията на болничното заведение са неоснователни - към решението са изложени претекстове, обосновани на доказателствата по делото. Дружеството е наказано да заплати и разноските за юрисконсултско заплащане на Здравната каса.

Нарушенията излязоха нескрито през 2020 година, когато след инспекция на прокуратурата и Икономическа полиция тогавашният шеф на МБАЛ-Велинград доктор Жеко Чешмеджиев бе. Беше открито, че има нелегално получени пари от НЗОК за активност по клинични пътеки, изпълнена въз основата на подправени документи. Сред тях бе и.

В отчет до Общинския съвет на града един от краткотрайно назначените шефове след отстраняването на доктор Чешмеджиев се споделяше, че против лечебното заведение са заведени, а общата стойност на исковете е 520 000 лв.. В документа се загатваше още за 20 души от личния състав, които получават заплати, без да вървят на работа, както и за фрагменти без подготовка, назначени на несъответстващи позиции. Съобщаваше се и за още голям брой нередности, за които досега не се знае осъществени ли са инспекции и какво открито.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР