Проф. Иван Мазнев е главен секретар на Националната спортна академия

...
Проф. Иван Мазнев е главен секретар на Националната спортна академия
Коментари Харесай

Проф. Мазнев: Все повече болници стават партньори на НСА в подготовката на медицински сестри

Проф. Иван Мазнев е основен секретар на Националната спортна академия " Васил Левски " (НСА). Той е кардиолог и учител в Катедра " Спортна медицина " към Факултет " Обществено здраве, здравни грижи и туризъм " на висшето учебно заведение. Днeс беседваме с проф. Мазнев за първите стъпки по въвеждането на специалността " Медицинска сестра " в НСА, за вероятностите в развиването й в подтекста на сериозната рецесия за готови фрагменти в тази област освен у нас, само че и в Европейски Съюз.           

Проф. Мазнев, изтича първата образователна година за първия випуск медицински сестри, които приема НСА. Оправдаха ли се упованията Ви във връзка с интереса към специалността?

Идеята ни за откриване на компетентност „ Медицинска сестра “ не е нова, тя е от близо 10 години. Мотивите за това решение са доста. Разбира се, главният претекст е трагичният дефицит на медицински сестри в системата на опазването на здравето в България и в Европейския съюз.

След сполучлива подготовка и утвърждение на плана за откриване на компетентност „ Медицинска сестра “ от Националната организация ца оценка и акредитация (НАОА), през образователната 2023 – 2024 година стартирахме приема на студенти. Интересът беше огромен и сполучливо запълнихме местата за образование, които се финансират от страната. Приехме и няколко студенти в платена форма на образование.

Много пъти сте казвали, че НСА има обичаи в преподаването на медицинските специалности, а постигнатото равнище в кинезитерапията и рехабилитация може да послужи като добра основа за пълноценна подготовка и на бъдещите медицински сестри. Потвърди ли се това действително?

Друг значителен претекст за откриване на специалността е, че ние разполагаме с преподаватели по огромна част от образователните дисциплини, които са включени в образованието на медицинските сестри. Причината за това е провеждането на образование по една друга контролирана здравна специалност – кинезитерапия (физиотерапия), където ние сме водач с над 80-годишен опит. В този връзка от години имаме контракти с над 25 лечебни заведения, в които организираме образованието. Разбира се, от голяма важност е и обстоятелството, че разполагаме с доста добра материална база. Тя дава опция освен за сполучливо образование, само че обезпечава на студентите и отлични социално-битови условия.

Как бе основана програмата за образование в специалността „ Медицинска сестра “? Какви експерти участваха в съставянето й, по какъв начин бе решен въпросът с практическата подготовка?

Програмата за образование на медицинските сестри е директно обвързвана с Наредбата за единни държавни условия на Министерство на здравеопазването. Разбира се, главният фактор за осъществяване на сполучливо образование са преподавателите. В тази връзка привлякохме водещи експерти в тази област с помощта на тясното ни съдействие с Медицински университет – София. Освен преподавателите, от значително значение за осъществяване на образованието по тази здравна специалност са клиничните бази, в които се реализира практическото образование.

Постарахме се да сключим контракти с водещи лечебни заведения като УМБАЛ „ Токуда “, УМБАЛ „ Лозенец “, Медицински институт на Министерство на вътрешните работи, МБАЛ „ Вита “ и други Още от първата година управлението на УМБАЛ „ Токуда “ обезпечи няколко стипендии и покри таксата за образование на първите 10 студенти, класирали се с най-голям бал. От идната година и МБАЛ „ Вита “ ще се включи в тази самодейност.

Коя беше най-голямата компликация, с която се сблъскахте във връзка с организацията на образователния развой?

Не мисля, че сме имали някакви основни усложнения. След като разполагаш с преподаватели и съответни условия за образование, останалото е елементарно. Добрата подготовка и дейната кандидатстудентска акция дадоха отличен резултат.

В какви насоки ще се развива образованието на медицински сестри в НСА?

През идната образователна година план-приемът на студенти, образованието на които се финансира от страната, ще бъде също 50 места. Това е обвързвано с избрания потенциал от НАОА. Имайки поради огромния интерес към специалността, през образователната 2025 – 2026 година планираме посочените места да бъдат увеличени на 80. Имаме желание за откриване и на магистърски стратегии в тази област.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР