Близо 40-годишната борба на каталунците за независимост, достига своя пик.

...
Близо 40-годишната борба на каталунците за независимост, достига своя пик.
Коментари Харесай

Кой какво печели и губи от развод между Барселона и Мадрид

Близо 40-годишната битка на каталунците за самостоятелност, доближава своя пик. Възможно ли е на картата на Европа да се появи страната Каталуния? Защо самостоятелната област желае да се отдели от Испания и какви биха били последствията от анулиране на брака сред Барселона и Мадрид, споделя Джанан Дурал.


Ако посетите Барселона и наречете локален гражданин " испанец ", вероятността да последва остра реакция, е доста огромна. " Това не е Испания, това е страната Каталуния ", е най-честият отговор.

Сепаратистките придвижвания в страната се появяват незабавно след рухването на режима на военачалник Франко през 1975-та. През 79-та получават статут на самостоятелна област, а каталунският език е приет за формален.

Икономическият напредък на Каталуния стартира през 1992-ра, когато Барселона е хазаин на летни Олимпийски игри. Областта все по-усилено се трансформира в привлекателен център за вложители, а също по този начин и за милиони туристи.

Мадрид и Барселона съжителстват в условен мир до 2008-ма. Дотогава едвам 20% от локалното население поддържа концепцията за разединение. След началото на рецесията, 80 на 100 от каталунците към този момент са на мнение, че дават доста повече на Испания, в сравнение с получават.

Започва серия от опити за референдуми, само че нито един от тях не дава резулат. От 2012-та всеки септември милиони хора излизат по улиците, с цел да кажат " да " на независимостта.

През 2014-та още веднъж има референдум, в който 80% от гласувалите желаеха самостоятелност. Той обаче е със алегоричен темперамент. Сега ръководещите на самостоятелната област са безапелационни - в случай че хората гласоподават за обособяване, Каталуния ще стане независима страна.
Карлес Пучдемон, президент на Каталуния.: Референдум, въпреки и възпрепятстван от страната, само че подсилен от гласоподавателите, си остава референдум. Трябва да бъде ясно, че каталунците са народ, който има правото свободно и по либерален метод да дефинира ориста си.
Каква в действителност е равносметката от " брака " сред Мадрид и Барселона? Каталуния е един от икономическите мотори на Испания, с 19% принос за брутния вътрешен артикул. Тя е първа по експорт, има мощно развъртян индустриален бранш и е привлекателен център за вложители. Залагат и на науката - там са и някои от най-модерните испански лечебни заведения, проучвателен центрове, има даже нуклеарен ускорител за частици. Каталунските университети пък, са измежду най-хубавите в Испания.

Голямата мощ на Каталуния, несъмнено, е туризмът . Барселона и плажовете на Коста Брава притеглят милиони туристи. Само за предходната година - 18 милиона - 1/4 от чужденците, посетили страната.

Летище Ел Прат е второто най-натоварено в Испания, по-късно в Мадрид. То е и желано за насочна точка на полети за далечни дистанции.

Милиарди доходи, а в това време държавен дълг, поставящ Каталуния на трето място по задлъжнялост измежду испанските области. Причината - тя е задължена да внася главната част от приходите си в държавната хазна. Да разполага със личните си средства - това е измежду главните причини, с които каталунските политици пропагандират жителите да кажат " да " на независимостта.

Какво следва, в случай че на картата на Европа се появи нова страна, а Испания загуби 8 млн. от жителите си? Този въпрос поражда редица хипотези.

Икономистите спорят дали вероятно евакуиране би навредило доста на стопанската система на района или би отслабило останалата част от Испания, само че са съгласни, че в кратковременен проект ще има икономическа цена, до момента в който двете страни не се приспособят към новите действителности. Много би зависило от изискванията, при които се реализира възможното овакантяване на Каталуния, в това число по какъв начин ще се разпредели испанският дълг и дали Мадрид ще наложи стопански наказания. Под въпрос е и дали районът ще може да остане в Европейски Съюз и да продължи да употребява еврото.

Под въпрос е и къде ще играе футболният Барселона и какво ще се случи с безконечното дерби с Реал Мадрид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР