Бизнесменът Гриша Ганчев окончателно е оправдан по т.нар. „захарно дело“.

...
Бизнесменът Гриша Ганчев окончателно е оправдан по т.нар. „захарно дело“.
Коментари Харесай

Гриша Ганчев окончателно е невинен по 'захарното дело'

Бизнесменът Гриша Ганчев дефинитивно е оневинен по така наречен „ захарно дело “. Разследването по него стартира преди 10 година, в спецсъда бе импортирано през 2015 година

Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в действие оправдателните присъди на Ганчев, сина му Данаил и още седмина подсъдими, упрекнати за управление и присъединяване в незаконна група за данъчни закононарушения, заяви „ Лекс “.

Собственикът на „ Литекс Комерс “ и на футболния клуб „ ЦСКА – София “ е оневинен и по обвиняването, че се е заканил да убие някогашния началник на Национална агенция за приходите Красимир Стефанов.

Единственият наказан и то условно остана Милко Талев – правнук на писателя Димитър Талев. Той беше приет за отговорен и от трите инстанции за данъчно закононарушение, тъй като е заявил фиктивни доставки на артикули и приспадал данъчен заем, като укритите налози са за над 194 000 лева Първата инстанция му бе наложила условно наказване от 3 година, което АСНС понижи на две, а в решението на висшите съдии написа, че „ по-голяма благосклонност не може да се чака ".

Върховната касационна прокуратура не е поддържала обвиняванията против Ганчев за заканата с ликвидиране и за управлението на незаконна група, написа в решението на Върховен касационен съд. Прокуратурата опита да потвърди осъществени данъчни закононарушения и посредством информация от специфични разследващи средства (СРС), само че доказателствата бяха отхвърлени, защото законът не разрешава потребление на СРС за разкриването им.

Сагата с Гриша Ганчев стартира през 2012 година, когато синът му Данаил и още няколко души бяха задържани. Собственикът на " Литекс Комерс " бе изправен пред съда за неплатени налози в размер на 711 580.56 лева, което ставало посредством продажба на захар без фактури, създадена в Бургаските и Девненските захарни фабрики. Прокуратурата твърдеше, че продажбите били осъществявани посредством компаниите „ Симек “ ЕООД, „ Никдоналд Комерс “ АД и „ Лозев “ ЕООД.

Гриша Ганчев бе упрекнат, че управлява незаконна група и склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните закононарушения. Срещу него бе повдигнато и обвиняване за закана за ликвидиране към някогашния началник на Национална агенция за приходите Красимир Стефанов.

Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е упрекнат за водач на още една незаконна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар.

Първоначално делото беше върнато на прокуратурата, само че в края на 2019 година спецсъдът отхвърли настояването на отбраната за следващо преустановяване.

Сега Върховен касационен съд изрично споделя, че няма събрани доказателства служебните връзки сред членове на надзорния и управителния съвет на „ Литекс Комерс “ и сътрудниците им да са прераснали в незаконни зависимости. След това Върховен касационен съд сочи, че вярно апелативният спецсъд е показал, че главният спор е с тезата на прокуратурата за два контракта за отговорно бранене на захар, подписани от „ Литекс Комерс “ с „ Никдоналд Комерс “ и „ Лозев “ ЕООД, както и един контракт за периодически продажби на захар със „ Симек “ ЕООД.

Според висшите съдии вярно спецсъдилищата са приели и че експедициите на захар въз основа на договорите за отговорно бранене не могат да се одобряват като продажба и затова не е настъпило данъчно събитие, което да изисква фактуриране и включването на фактурите в дневниците за продажби и справките-декларации по ЗДДС.

За изнасянето на количествата захар са били съставяни нужните документи, само че Върховен касационен съд акцентира, че това „ не значи, че фактическата експедиция, придружавана от посочените документи, направена в осъществяване на договорите за отговорно бранене, трансферира собствеността на стоката, в тази ситуация количествата захар, върху изпълнителя на контракта “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР