Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич е въплъщение

...
Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич е въплъщение
Коментари Харесай

НАТО и ООН приветстваха присъдата срещу Ратко Младич

Бившият боен пълководец на босненските сърби Ратко Младич е " олицетворение на злото " и доживотната присъда против него за геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения е " доста значима победа за справедливостта ". Това съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Зейд Раад ал-Хюсеин, представен от Българска телеграфна агенция.

" Днешната присъда е предизвестие към причинителите на сходни закононарушения, че те няма да избегнат правораздаване, без значение какъв брой власт имат или какъв брой време ще отнеме това ", сподели още Зейд Раад ал-Хюсеин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства присъдата на Международния арбитражен съд против Ратко Младич.

 

Според Столтенберг тя демонстрира, че има господство на закона и отговорните за военни закононарушения понасят отговорност.

„ Младич бе виновен за ужасни закононарушения против цивилни, в това число за убийството на хиляди босненски мъже и момчета в Сребреница през 1995 година НАТО способства за края на тази тъмна страница от историята на Европа. Вярвам, че днешната присъда ще придвижи района напред по пътя на мира и помиряването ”, прибавя Столтенберг.

Говорител на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини разяснява, че обезпечаването на правдивост и битката с ненаказуемостта за най-ужасяващите закононарушения е главно човешко обвързване.

„ Не разясняваме обособени присъди, само че напълно почитаме решенията на Международния арбитражен съд и поддържаме неговата работа ”, се показва още в изказването.

„ Европейски Съюз е убеден, че всички страни от Западните Балкани желаят да работят за помиряване, съдействие и добросъседство ”, добавя Европейската работа за външно деяние.

По време на босненската война Младич „ професионално и патриотично е изпълнявал своя дълг ”, разяснява Милорад Додик, президент на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, преди произнасянето на присъдата.

" Това, което Младич и доста други дружно с него правеха, е доста професионално да извършват дълга си. Жертвайки себе си и своите фамилии, те са знаели на какви процедури ще бъдат подложени и това продължава и в този момент, само че те не са се отказали от същинската концепция за независимост, що се касае до Република Сръбска. Ратко Младич остава легенда за сръбския народ, човек, който е вложил всичките си човешки и професионални качества в отбрана на сръбския народ ", безапелационен е Додик.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР