Бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото е привлечен към

...
Бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото е привлечен към
Коментари Харесай

Петьо Еврото вече е обвиняем за принуда и незаконни записи. Обявен е за издирване

Бившият началник на столичното разследване Петьо Петров-Еврото е притеглен към наказателна отговорност за насила и противозаконни записи, осъществени в интервала сред 2018 година и 30 май тази година. Това заяви Софийската районна прокуратура (СРП) в сряда с уточнението, че обвиняването не му е било предявено, защото той е в неопределеност и е разгласен за търсене.

В понеделник и вторник прокуратурата и Министерство на вътрешните работи п, в границите на която бяха претърсени помощения в и до гръцки ресторант на бул. „ Черни връх “ в кв. „ Драгалевци “.

По-рано в сряда неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “ (АКФ) разгласява – Любена Павлова. В него тя описа, че Еврото е управлявал корупционна скица за въздействие над прокурори посредством подкупи, подпомагане за кариерно израстване и закани с компромати.

Павлова твърди, че главен „ асистент “ на Петров в реализирането на корупционната скица е бил шефът на националното разследване и заместител на основния прокурор Борислав Сарафов. Спомена и името на някогашния градски прокурор на София Емилия Русинова. Павлова сподели още, че не е виждала основния прокурор Иван Гешев в някогашния ресторант „ Осемте джуджета “, употребен от Петров като офис.

Петьо Еврото е главен персонаж в, обект на едноименното следствие на АКФ през 2020 година Тогава асансьорният производител Илия Златанов описа пред АКФ, че е станал жертва на скица за изземване на част от бизнеса му, обвързван с компанията “Изамет ”, в това число посредством закани от Петьо Петров, Любена Павлова и някогашния съсобственик на охранителната компания “Делта гард ” Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Малко след публикуването на изявлението с Павлова в сряда, пред сградат на Българска телеграфна агенция беше задържан. Той е индивидът, на който Златанов твърди, че е трансферирал свои дружествени дялове от групата си от компании „ Изамет “, тъй като е бил изнудван, че в противоположен случай синът му Явор Златанов няма да получи животоспасяващо лекуване.

В оня миг Златанов-младши се е намирал в ареста с остра бъбречна непълнота. В тази връзка бащата и синът описаха пред АКФ, че са били принудени да трансферират на Христов разнообразни свои активи под натиска на Петьо Петров и някогашната му брачна половинка Любена Павлова.

Самият Христов даде изявление за проверяващия уебсайт BIRD малко преди да бъде задържан. В него някогашният боксьор твърди, че Гешев е бил измежду най-честите гости при Еврото, а брачната половинка му била близка другарка на Петьо Петров и Любена Павлова, като двете деляли офис зад Съдебната палата. По думите на Христов, представени от BIRD, Гешев бил по-близък с Павлова, в сравнение с с някогашния ѝ мъж.
Обвинението против Петров
Малко след ареста на Христов СРП, че Петров към този момент е притеглен към наказателна отговорност за това, че „ разнообразни лица са били принуждавани да създадат нещо срещу волята си, като за това е използвано заплашване “. В известието се посочваше още, че сред 2018 година и края на май тази година Петров е обвинен в нелегално потребление на „ особено техническо средство, предопределено за мълчешком събиране на информация “.

От СРП прецизират, че по делото към този момент са разпитани очевидци, предстоят още разпити и правене на експертизи, като „ ако в хода на досъдебното произвеждане се съберат доказателства за друго осъществено закононарушение, обвиняването ще бъде прецизирано и ще се реши налице ли са учредения за привличане към наказателна отговорност на други лица “.

Аферата „ Осемте джуджета “ беше обект на инспекция в Софийската градска прокуратура. През март стана ясно, че прокуратурата е водила следствие по случая,, без да заяви за това обществено.

През уикенда АКФ популяризира фотоси на Сарафов в компанията на Сарафов, който по-късно разяснява, че е ходил доста по-малко пъти в някогашния ресторант „ Осемте джуджета “, в сравнение с основният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните фотоси са били направени от по предписание на Гешев, с който Сарафов е трябвало да се срещна в ресторанта.

Главният прокурор и заместникът му са в, откакто Сарафов упрекна обществено Гешев, че държи „ на трупчета “ знакови следствия, с цел да „ изнудва “ политици. Той подаде и в прокуратурата и Висшия правосъден съвет (ВСС). На собствен ред основният прокурор твърди, че сега е в ход „ скрит план против държавността “, който се показва в опит на „ политическият отпадък “ в Народното събрание да овладее прокуратурата и правосъдната система.

Междувременно във Висш съдебен съвет стартира процедура по отстраняването на Гешев, за което приканиха изненадващо от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а членове на Прокурорската гилдия в правосъдния съвет внесоха на основния прокурор.

Той пък отговори с разгласяването на запис от негова В него Стоев се чуваше да разисква с Гешев „ гаранции “ за него и фамилията му, в случай че подаде оставка. Членът на Висш съдебен съвет се представяше като „ емисар “ и загатваше като „ главен мотор “ за оставката на Гешев е „ Бойко Банкята “.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР