Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст,

...
Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст,
Коментари Харесай

Почина бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе умря на 95-годишна възраст, заяви в Туитър актуалният държавен глава на африканската страна Емерсън Мнангагва, представен от Ройтерс.

След свалянето на расисткия режим на Ян Смит през 1980 година той застана отпред на страната, първо като министър председател, след това като президент, и остана на този пост до 2017 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Мугабе беше свален от власт от въоръжените сили на Зимбабве след остри рецензии против неговото близо 40-годишно властническо ръководство и острата икономическа рецесия в страната.

Мугабе е умрял в Сингапур, където постоянно се лекуваше през последните години, заяви пред Ройтерс източник, осведомен с въпроса.

"С невероятна горест оповестявам за кончината на бащата- създател на Зимбабве и някогашен президент, другаря Робърт Мугабе ", писа Мнангагва.

За кончината на първия водач на страната след приемането на самостоятелност потвърдиха и от фамилията му, като показаха, че той е имал съществени проблеми със здравето си.

Мугабе беше един от водачите на 7-годишната въоръжена опозиция против режима на бялото малцинство в страната, наричана тогава Южна Родезия.

На поста той в началото завоюва интернационалните похвали за своята заявена политика на расово помиряване и за разширение на усъвършенстваните просветителни и здравни услуги в посока към черното болшинство.

„ Той беше популярен водач, чието управление дегенерира до равнището да сложи на колене Зимбабве “, е оценката на професор Шадрак Гуто от Университета на Южна Африка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР