Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес бе арестуван по

...
Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес бе арестуван по
Коментари Харесай

Бившият президент на Хондурас обвинен в трафик на наркотици

Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес бе задържан по обвиняване в трафик на опиати , осведомят от Би Би Си (BBC).

Полицейски елементи са били ситуирани пред къщата му в столицата Тегусигалпа, няколко часа откакто Съединени американски щати изиска неговото изгонване, с цел да му попречи да напусне страната.

Полицаите са работили, откакто е била издадена заповедта за ареста на някогашния президент. Той е изведен от вкъщи си с белезници.

Ернандес беше държавен глава от 2014 година до януари тази година. Той отхвърля отправените към него обвинявания.

Обвинен е за съучастничество в трафик на опиати дружно с брат си Тони Ернандес, който предходната година беше наказан на пожизнен затвор в Съединени американски щати.

По време на правосъдния развой против Тони Ернандес, прокурорите обявиха, че наркобарона Хоакин " Ел Чапо " Гузман персонално е предал на Тони Ернандес 1 милион $.Те допълват, че парите е трябвало да бъдат предадени на Хуан Орландо Ернандес като рушвет.

Хондурас от години е основна страна за вкарването на дрога в Съединени американски щати и Южна Америка. От скоро е и страна, в която се създава кокаин.

Хуан Орландо Ернандес постоянно е твърдял, че прави всички допустимо, с цел да се бори с трафика на опиати. По времето на мандата на Доналд Тръмп, той имаше поддръжката на американското държавно управление.

Отношенията му със Съединени американски щати се утежниха след идването на Джо Байдън на власт.

Миналата седмица Държавния департамент на Съединени американски щати разгласи, че Ернандес е включен в лист с лица, на които им е неразрешено влизането в страната заради корупционни схеми и дейности.

Държавният секретар Антъни Блинкън, показа, че има солидни доказателства, че някогашният президент на Хондурас е взел участие в корупционни схеми и трафик на опиати.

По думите на Ернандес обвиняванията към него се основават на изказванията на трафиканти, които търсят възмездие.

Според юриста на някогашния президент той има имунитет и не може да бъде задържан. По думите на правни специалисти обаче, имунитета може да бъде свален в случай че страната го изиска.
 Съединени американски щати проверяват президента на Хондурас за трафик на кокаин
Съединени американски щати проверяват президента на Хондурас за трафик на кокаин

Документите с името на Ернандес са с дата юли 2015 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР