Бившият премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон подаде

...
Бившият премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон подаде
Коментари Харесай

Пучдемон подаде жалба до съда на ЕС с искане да му бъде върнат имунитетът като евродепутат

Бившият министър председател на Каталуния и сегашен евродепутат Карлес Пучдемон подаде тъжба до Общия съд на Европейския съюз (TGUE) с молба да върне имунитета му на евродепутат, преди да се яви още веднъж на делото в Италия на 4-ти октомври. По този метод той се пробва да спре процеса, стартират в италианското правораздаване за предаването му на испанските управляващи.

Пучдемон бе задържан в Сардиния, Италия на 24 септември тази година и няколко часа по-късно бе освободен с експлицитната спогодба, че на 4 октомври е задължен да се яви на делото, на което ще се гледа възможното му изгонване в Испания. Магистратът от Върховния съд на Испания Пабло Ларена, който води делото против Карлес Пучдемон, изиска от Апелативния съд на Сасари, Италия, да се съгласи с предаването му на Испания въз основата на Европейска заповед за арес, издадена на 14 октомври 2019 година, която съгласно него към момента е в действие, уточнявайки, че депутатския му имунитет бе лишен на 30 юли.

Италианските управляващи обаче го освободиха на 25 септември с аргумента, че заповедта е спряна, до момента в който Общият съд на Европейски Съюз се произнесе по преюдициалното питане на Испания - при какви условия страните членки могат да откажат да я изпълнят.

В случай, че Съдът върне имунитета на Пучдемон, Ларена желае гаранции от Италия, че ще го предадат на Испания, когато още веднъж загуби тази привилегия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР