Бившият член на Висшия съдебен съвет Иван Димов ще бъде

...
Бившият член на Висшия съдебен съвет Иван Димов ще бъде
Коментари Харесай

Бившият член на ВСС Иван Димов вече е под домашен арест

Бившият член на Висшия правосъден съвет Иван Димов ще бъде под домакински арест и с електронна гривна за следене, до момента в който чака решението на съда дали да бъде предаден на Австрия.

Това реши през днешния ден дефинитивно апелативният съд в Пловдив и освободи Димов от ареста, където той престоя близо 2 седмици, заяви Лекс.

На 3 февруари той беше арестуван по европейска заповед за арест, издадена в Австрия, където против него е почнало следствие за пране на 170 000 евро, за което може да бъде наказан на до 10 години затвор.

Окръжният съд в Пловдив задържа за непрекъснато Димов, само че през днешния ден апелативните съдии решиха, че няма заплаха той да се укрие и в случай че е под домакински арест.

" Чистото правосъдно минало на желаното лице, неговият открит обществен и професионален статус и откритата трайна връзка с България постановат извод, че посочената от първия съд заплаха от укриване, която е била стимулирана само с тежестта на обвиняването, може да бъде сполучливо отстранена и с по-лека мярка ", дефинира съдът, а на съвещанието стана ясно, че и прокуратурата е срещу задържането му в ареста.

В момента Иван Димов е юрист и съдия, а с изключение на член на Висш съдебен съвет, той е бил боен арбитър, народен представител от ОДС и ръководител на окръжния съд в Сливен. Адвокатът му Емануил Йорданов, който също е някогашен народен представител от ОДС и някогашен вътрешен министър, съобщи през днешния ден пред съда, че в европейската заповед за арест не са посочени време и място на осъществяване на закононарушението и степента на присъединяване на Димов. Било ясно единствено, че на разкрита от него адвокатска, а не персонална сметка, са превеждани пари.

" Документът не дава отговор на формалните условия, в него има празни квадратчета. А и 170 000 евро са пари, които може да бъдат изпрани и в Елин Пелин, не е належащо да се върви до Австрия ", сподели някогашният вътрешен министър, представен от " 24 часа ".

Димов пък сподели, че неговият случай ще стане емблематичен за наказателните репресии, на които може да бъде подложен един български юрист от австрийската страна.

" Ще взема всички ограничения да изчистя името си ", закани се той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР