Бившата британска колония Барбадос повече няма да счита кралица Елизабет

...
Бившата британска колония Барбадос повече няма да счита кралица Елизабет
Коментари Харесай

Ражда се нова република: Барбадос казва сбогом на кралица Елизабет II

Бившата английска колония Барбадос повече няма да смята кралица Елизабет II за държавен глава. Очаква се смяната да влезе в действие идната седмица.

По този метод страната ще прекъсне и последните си имперски връзки с Великобритания близо 400 години след идването на първия британски транспортен съд там, написа Ройтерс.

Елизабет II е кралица на Барбадос и на още 15 други територии, в това число Обединеното кралство, Австралия, Канада и Ямайка. На карибския остров считат, че премахването им от този лист е метод най-сетне да скъсат с колониалната си история.

" Това е краят на историята на колониалната употреба на духа и тялото. Народът на този остров се е борил освен за независимост и правдивост, само че и с цел да се освободи от тиранията на имперската и колониалната власт ", казва професор сър Хилари Бекълс, локален историк.

Раждането на републиката ще се случи 55 години след оповестяването на независимостта на Барбадос. То може да е и предвестител на опити на други някогашни колонии да пресечен връзките си с английската монархия, защото те се подготвят за края на съвсем 70-годишното ръководство на Елизабет II и бъдещото възкачване на Чарлз на престола.

Единственият коментар на Бъкингамския замък по тематиката е, че решението е на народа на Барбадос.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР