Бивш служебен министър на енергетиката натиска за шеф на оператора

...
Бивш служебен министър на енергетиката натиска за шеф на оператора
Коментари Харесай

Електроенергийният системен оператор е напът да бъде овладян от хора със съмнителна репутация

Бивш длъжностен министър на енергетиката натиска за началник на оператора да бъде назначен изхвърлен от ЧЕЗ управителен кадър

Една от най-ключовите институции в страната, обвързвана с енергийната сигурност на страната, е напът да бъде овладяна от хора с корупционни ползи. Става въпрос за Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО), който реализира единното оперативно съгласуване и ръководство на електроенергийната система на Република България. Овладяването му е в директна връзка с енергийната сигурност, защото посредством него се реализира надзор над цялата българска енергетика.

От ЕСО зависи безусловно всяко присъединение към енергийната мрежа, както и по какъв начин ще се регистрира така наречен микс от енергийните източници – АЕЦ, кондензационни Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа, ВяЕЦ, фотоволтаици, био централи и други и надлежно цената на микса за крайните индустриални и битови консуматори.

ЕСО е от извънредно значение пред прага на отоплителния сезон, когато поради газовата рецесия се чака голям брой консуматори да преминат на отопление с електрическа енергия.

На този декор към ръководството на електроенергийния систематичен оператор са се насочили две лица, развивали се кариерно дружно от златната епоха на ЧЕЗ. Това са Андрей Живков, който бе длъжностен министър на енергетиката по времето на първото държавно управление на Стефан Янев, и Цветомир Ралчев, който беше шеф „ Стратегическо обмисляне и развиване на мрежите “ в „ ЧЕЗ Разпределение “, само че бе отхвърлен от компанията.

Амбициите на Андрей Живков са да сложи „ своя човек “ Цветомир Ралчев отпред в ръководството на ЕСО. Самият Живков бе част от Надзорния съвет на ЕСО, само че при започване на 2018 година бе заменен заради приключване на мандата му. Сега Живков се е заел да лобира, даже да оказва напън измежду някогашните си сътрудници, с цел да се издигне Ралчев на управителна позиция в основната за енергетиката на България конструкция. Не е за подценяване и фактът, че ЕСО оперира с поръчки, възлизащи на стотици милиони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР