Има данни за епидемично разпространение, но нещата са под контролВсе

...
Има данни за епидемично разпространение, но нещата са под контролВсе
Коментари Харесай

Галя Кондева: Новата ваксина срещу коклюш защитава по-слабо, но няма тежки странични ефекти

Има данни за епидемиологично разпространяване, само че нещата са под надзор

„ Все още не е ясно по кое време ще достигнем пикът на разпространяването на коклюш у нас. Обикновено Появата му лято, есен и сега изпреварва, по тази причина е мъчно да се предвижда. “  Това съобщи служебният министър на опазването на здравето Галя Кондева по БТВ.

По последни данни, болните са 525, максимален дял от които са деца.

„ Почивните дни ще ни дадат глътка въздух, най-много по тази причина, че учениците 7-8 дни няма да посещават образователните заведения и няма да могат да популяризират. Имаме данни за епидемиологично разпространяване, само че нещата са под надзор “, сподели Кондева.

Тя описа и за имунизацията против болестта.

„ След 2012 година се вкара така наречен ацелуларна ваксина срещу коклюш, която за разлика от миналата, е с частици от коклюша, а не жива ваксина. Новата ваксина пази по-слабо. Нейното преимущество е, че няма тези тежки странични резултати, които са следени при миналата ваксина, сподели Кондева.

Тя добави, че не се цели всяване на суматоха, а болестта не е ново, по тази причина се подхожда деликатно.

„ Обществото към момента е доста сензитивно след COVID-19 на тематики като пандемия, зараза и по тази причина ние доста внимаваме какви послания ще дадем към това общество. За нас е значимо хората да бъдат осведомени за коклюша, за признаците, за вероятните затруднения. Но никога не желаеме и работим в посока да се всява суматоха измежду популацията “, изясни Кондева.

Тя добави, че последния по-сериозен пик на болестта е през 2009 година

„ През 3 до 5 години се следи наклонност на повишаване, само че не в тези размери, в които се следи сега. От лятото 2023 година се следи доста повишаване на броя на случаите в доста от страните в Европа ", сподели още здравният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР