Биолози от университета в Лунд установиха, че ястребите имат най-доброто

...
Биолози от университета в Лунд установиха, че ястребите имат най-доброто
Коментари Харесай

Ястребите имат най-доброто цветно зрение сред животните

Биолози от университета в Лунд откриха, че ястребите имат най-хубавото цветно зрение измежду животните. Те са по-добри и от хората. Това евентуално им оказва помощ да видят плячката и да я уловят, заяви в. "Дейли мейл ".
"Не мислех, че цветното зрение може да е толкоз значимо. Предполагах, че хищните птици просто са с по-остро зрение от хората и с помощта на него виждат обекти толкоз рано и от толкоз огромно разстояние " - сподели Алмут Кеблер от екипа, представен от Българска телеграфна агенция.
Обикновено размерът на очите дефинира резолюцията. Колкото по-големи са очите, толкоз по-голяма е тя. Размерът им пък зависи от тялото. Колкото по-едро е то, толкоз по-големи са очите.
Птиците са известни с неприятната си дарба да виждат контрасти. Тяхното контрастно зрение е съвсем 10 пъти по-слабо от нашето. В това предписание обаче има изключения и ястребът на Харис (parabuteo unicnctus) e едно от тях.
Шведските биолози откриха, че в случай че обектът е друг на цвят от обкръжението, ястребите на Харис могат да го видят на два пъти по-голямо разстояние от хората. Доброто цветно зрение е изключително значимо в горите, където сенките могат да объркат образното усещане.
"Ястребът тежи по-малко от кг и има дребни очи. Въпреки това вижда доста по-добре от нас " - сподели Симон Потие, соколар, работил с биолозите.
Учените са работили с опитомени ястреби във Франция, тъй като в Швеция не е позволен ловът с тези птици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР