Безсънието и другите хронични проблеми със съня са едновременно рисков

...
Безсънието и другите хронични проблеми със съня са едновременно рисков
Коментари Харесай

Защо безсънието невинаги прогресира до депресия?


Безсънието и другите хронични проблеми със съня са по едно и също време рисков фактор за развиване на меланхолия и нейн изразителен признак. Но не всеки, който изпитва трайни усложнения със съня, изпада в меланхолия. Оказва се, че за този забавен феномен си има разумни аргументи.

Те са открити от изследване, проследяващо мозъчните функционалности при студенти в сесия – хората, които най-често имат проблеми със съня, а и стресът им е задоволителен, че да отключи депресивни положения.

Екипът, провел въпросното изследване, открива, че депресията е по-малко евентуална

при хора с хронично бодърствуване , които поддържат висока интензивност на избрани центрове в мозъка си.

Един подобен център е така наречен стриатум в предния мозък, регулиращ държанието ни при обстановки, които ни носят задоволство. Именно електростимулация на стриатума се употребява като средство за лекуване на меланхолия при хора, при които медикаментозното лекуване не дава резултат.

Оказва се, че в случай че постоянно си подсигуряват дейности, които им подсигуряват чувство за задоволство и доволство , даже хората, които страдат от хронично бодърствуване, си подсигуряват отбрана от меланхолия.

Учените откриват, че нарасналата мозъчна интензивност в зоната на стратиума работи като буфер против отрицателните последици от напрежението и недоспиването , които в общоприетия случай биха могли да отключат депресивни положения.

Свързани публикации.. Кратък сън – къс живот. Скритите опасности при бодърствуване 0 Безсъние - каква е ролята на прочувствения фактор? 0 Лишаването от сън облекчава ли депресията? 0

Данните са събрани след следене положението на 1100 колежани в университета Дюк в Северна Каролина, Съединени американски щати, които са се оплаквали от проблеми със съня. По време на изследването те са подложени на разнообразни задания, които подтикват възприятието за задоволство, или в противен случай – карат ги да се усещат неудовлетворени. Резултатите демонстрират, че най-ниска податливост към меланхолия, макар честото недоспиване, демонстрират студентите, които се усещат по-доволни от ежедневните си занимания.

Потенциалът на това изобретение е сериозен, защото може да помогне на учените да открият навреме податливостта на някои хора към меланхолия. Тази неустойчивост ще е налице не когато тези хора не спят задоволително, а когато паралелно с това, те не си подсигуряват интензивности, които им носят прочувствено задоволство.

Хроничното бодърствуване е съществено положение, провокиращо меланхолия, само че провокиращата му роля може да се компенсира от фактори като позитивните страсти денем. И колкото по-откликващ на сходни страсти е един човек, толкоз по-малко предразположен ще е на депресивни положения, даже в интервали на проблеми със съня.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР